Buraczki na ciepło z jabłkiem. Kultowy dodatek do obiadu w jesiennej odsłonie
Buraczki na ciepło przygotujesz w kilka minut, a ich niepowtarzalny smak bije na głowę klasyczne dodatki obiadowe. Buraczki przesmażone z jabłkiem i czerwoną cebulą będą wyśmienitym uzupełnieniem mięsnych i wegetariańskich dań obiadowych. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Jesienią i zimą do obiadów zwykle przygotowuję surówki z kiszonek lub warzywa na ciepło, żeby wzmocnić odporność i rozgrzać organizm. Jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu są buraczki na ciepło z jabłkiem. Sezonowy owoc rewelacyjnie podkreśla smak warzywa.
Buraki na ciepło podaję do dań mięsnych i wegetariańskich. Smakują rewelacyjnie z kotletami mielonymi, schabowymi i pieczonym drobiem. Buraczki gorąco polecam również do kopytek i pyz z mięsem, a także do placków warzywnych.
Przed przygotowaniem buraków z jabłkiem warzywa myję i gotuję w skórkach, wtedy buraki mają jeszcze lepszy smak. Warzywa po ugotowaniu studzę i ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie smażę z resztą składników. Buraki doprawiam do smaku nie tylko solą i pieprzem, dodaję do nich również ocet jabłkowy i cukier.
Buraczki na ciepło do obiadu. Idealne do mięsnych i wegetariańskich dań
Składniki:
4 buraki
jabłko średniej wielkości
mała cebula czerwona
ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier
łyżka octu jabłkowego
masło klarowane
Jak zrobić wyśmienity dodatek do obiadu? Buraczki na ciepło są jesiennym hitem
Buraki wyszoruj i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odstaw do ostygnięcia, następnie obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Zetrzyj również jabłko, posiekaj drobno cebulę i czosnek.
Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dodaj jabłko, przesmaż, następnie dodaj stare buraczki i smaż 5-7 minut. Buraki dopraw do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem.
Do obiadu sprawdzi się również uniwersalna surówka z pora. Możesz przygotować także rozgrzewającą surówkę z cukinii z dodatkiem syropu klonowego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domową kostkę rosołową? Wygrywa z kupną smakiem, składem i ceną
Zapomnij o owsiance na mleku lub wodzie. Teraz wszyscy sięgają po kultowy napój
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama