Smakosze.pl
polewa czekoladowa

canva/boophotography

Prosty przepis na domową polewę czekoladową. Udekorujesz nią każde ciasto

20 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Polewa czekoladowa z masła, cukru, kakao i mleka jest idealna do dekoracji domowych ciast i deserów. Odznacza się pełnym smakiem, doskonałą gęstością i plastycznością. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Nie przepłacaj więc za gotowy produkt.

Polewę czekoladową możemy przygotować w przeróżny sposób. Możemy zrobić ją z czekolady z dodatkiem śmietany, masła, mleka. Możemy zamiast masła wykorzystać margarynę. Najlepszą polewę zrobimy jednak z oryginalnego kakao. Polewa będzie miała pełny, czekoladowy smak.

Pożywna zupa z pomidorami i kiszonymi ogórkami. Pełna smaku, jak żadna inna

Pożywna zupa z pomidorami i kiszonymi ogórkami. Pełna smaku, jak żadna inna

CZYTAJ DALEJ

Aby polewa czekoladowa wyszła gładka, cukier puder i kakao przesiej przez gęste sito, żeby pozbyć się grudek. Polewa dzięki sporej zawartości masła i odrobiny mleka jest plastyczna, szybko zastyga i nie kruszy się podczas krojenia ciasta.

Domowa polewa czekoladowa świetnie sprawdzi się jako dekoracja do ciast czekoladowych, z orzechami, owocami, przyprawami korzennymi. Sernik, piernik, makowiec i inne wypieki również będą wyglądać i smakować obłędnie, jeśli polejemy je masą z kakao. Polewa sprawdzi się także do dekoracji deserów, naleśników i gofrów.

Polewa czekoladowa do ciasta. Nie ma lepszego przepisu

Składniki:

  • 6-7 łyżek ciemnego kakao

  • 10 dag masła

  • 4 łyżki mleka

  • 1/2 szklanki cukru pudru

Polewa czekoladowa z masła i kakao jest idealna do ciast i deserów

Przesiej kakao i cukier puder. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj przesiane składniki, mleko i całość gotuj na małym ogniu.

Polewę mieszaj podczas gotowania rózgą kuchenną, żeby była gładka i jednolita. Jeśli polewa będzie za gęsta, dolej do niej nieco więcej mleka. Polewę odstaw na chwilę, żeby ostygła i udekoruj nią ciasto.

Gorąco polecam ciasto czekoladowe z gruszką i orzechami. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a z polewą będzie smakować rewelacyjnie. Na zimę przygotuj również powidła czekoladowe według przepisu Małgorzaty Ostrowskiej.

ciasto z polewą czekoladową

canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >