Burger Drwala już jutro w McDonald's. Mamy przepis na kultową kanapkę
Burger Drwala jest kultową kanapką sieci McDonald's. Kanapka pojawia się w ofercie pod koniec każdego roku kalendarzowego. Wiemy, jakie będą warianty popularnego burgera w 2022 roku. Mamy również niezawodny przepis na domową kanapkę jak z McDonald's.
Burger Drwala jest najbardziej wyczekiwaną kanapkową popularnej sieci restauracji szybkiej obsługi. Wołowina, kotlet serowy, chipsy z boczku to gratka dla każdego smakosza. Kanapka będzie dostępna w ofercie McDonald's już od 23 listopada. Jakie będą warianty popularnego burgera?
Burger Drwala 2022 to aż pięć wariantów pysznej i treściwej kanapki. Burger Drwala Klasyczny z kotletem wołowym, serowym, chipsami z boczku i prażoną cebulką. Burger Drwala z Kurczakiem z kotletem drobiowym w chrupiącej panierce.
Burger Drwala z Żurawiną, czyli klasyka z dodatkiem słodkiego sosu. Burger Drwala na Ostro z pikantnym sosem i papryczkami jalapeno. W ofercie znajdziemy również Burger Drwala Podwójny z dwoma kotletami wołowymi, kotletem serowym, boczkiem i cebulką.
Według nieoficjalnych doniesień internautów, w niektórych restauracjach McDonald's widnieją już tablice informacyjne z cenami popularnej kanapki. Prezentują się następująco:
-
Burger Drwala Klasyczny 24,90 zł
-
Burger Drwala Podwójny 29,90 zł
-
Burger Drwala z Kurczakiem 24,90 zł
-
Burger Drwala z Żurawiną 26,40 zł.
Przepis na domowy burger Drwala jest przepisem na kanapkę na ostro. Jeśli wolisz klasyczną wersję, pomiń sos pikantny i nie dodawaj marynowanej papryczki jalapeno. Burger Drwala będzie smakować jak z McDonald's.
Domowy burger Drwala jak z McDonald's w pikantnej wersji
Składniki na 2 burgery:
-
500 g mięsa wołowego mielonego
-
4 plastry boczku wędzonego
-
5 łyżek zimnej wody
-
2 bułki pszenne do burgerów
-
2 grube plastry sera żółtego w kostce
-
mała papryczka marynowana jalapeno
-
sałata lodowa
-
pomidor
-
prażona cebula
-
jajko
-
bułka tarta
-
mąką pszenna
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól, pieprz
-
maggi
Składniki na sos majonezowy:
-
4 łyżki majonezu
-
szalotka
-
mały ogórek kiszony
-
łyżka ketchupu łagodnego
-
łyżeczka octu jabłkowego
-
sól, pieprz do smaku
Składniki na sos pikantny:
-
2 łyżki majonezu
-
łyżeczka tabasco
-
pół łyżeczki maggi
Burger Drwala z kotletem wołowym, serowym i chipsami z boczku
Na początku przygotuj sos majonezowy: posiekaj drobno szalotkę i ogórka kiszonego, przełóż do miski. Wymieszaj z majonezem, ketchupem, octem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj sos pikantny: majonez wymieszaj z tabasco i maggi.
Przygotuj kotlety z wołowiny: mięso przełóż do miski, wlej 5 łyżek zimnej wody i wyrabiaj chwilę, żeby je spulchnić. Następnie dopraw solą, pieprzem, maggi. Z masy uformuj dwa kotlety i usmaż na patelni grillowej, przełóż na ręcznik papierowy.
Boczek wędzony usmaż na patelni grillowej tak, żeby powstały chrupiące chipsy. Z sera żółtego w kostce ukrój dwa grube plastry. Każdy z nich obtocz w mące pszennej, rozmąconym jajku i bułce tartej i smaż do uzyskania złocistej panierki, przełóż na ręcznik papierowy.
Bułki przekrój i przyrumień w piekarniku. Pokrój w plastry pomidora, porwij sałatę, posiekaj jalapeno. Na spód bułki połóż kotlet z sera żółtego, następnie 2 plastry bekonu, kotlet wołowy.
Dodaj plaster pomidora, sałatę, łyżkę sosu majonezowego i oprósz prażoną cebulką . Na górę dodaj ostry sos, pokrojone papryczki jalapeno i przykryj.
Przygotuj również wyśmienite burgery wołowe z sosem czosnkowym oraz lekkie burgery wegetariańskie z buraka . Wszyscy zjedzą je ze smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste racuchy z jabłkami babci Wiesi. Sekret tkwi w 1 sztuczce
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama