Kultowy burger wołowy z sosem czosnkowym. Podajemy najlepszy przepis
Burger wołowy z sosem czosnkowym to pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste kotlety wołowe podane w bułce z warzywami, grillowanym serem i aromatycznym sosem rozpływają się w ustach. Poznaj prosty przepis na burger wołowy z sosem czosnkowym.
Domowe burgery wołowe to pomysł na pyszny obiad, którego przygotowanie zajmie Ci niecałą godzinę. Najważniejsze jest mięso- soczyste kotlety wołowe z czosnkiem i natką pietruszki są wyśmienite i pasują do wszystkich dodatków.
Najsmaczniejsze burgery uzyskasz, kiedy i bułki i ser będziesz smażyć przez chwilę na patelni grillowej. Wysoka temperatura zagrzeje pieczywo i rozpuści ser, dzięki czemu danie będzie naprawdę pyszne.
W przepisie znajdziesz propozycję podania, dodatki do burgerów możesz dowolnie modyfikować, dodając np. jajko sadzone, chipsy z boczku i wiele innych produktów. Do burgerów gorąco polecam frytki z batatów z piekarnika.
Przepis na burger wołowy z sosem czosnkowym
Składniki na 4 kotlety wołowe:
500 g mięsa mielonego wołowego
jajko
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki sosu sojowego
pieprz
oliwa z oliwek
Składniki na sos czosnkowy:
mały jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
4 duże bułki
4 plastry cheddara
duży pomidor
2 ogórki konserwowe
sałata lodowa
czerwona cebula
Jak zrobić burger wołowy z sosem czosnkowym?
Mięso mielone wołowe przełóż do miski, dodaj jajko, sos sojowy, natkę pietruszki, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj kotlety i smaż na patelni grillowej z rozgrzaną oliwą po 2,5- 3 minuty na stronę.
Zrób sos czosnkowy: jogurt wymieszaj z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem, wstaw do lodówki na czas przygotowywania burgerów. Przekrój bułki, pokrój wszystkie warzywa, plastry sera grilluj na patelni grillowej, żeby lekko się rozpuściły. Podsmaż również bułki, żeby się zagrzały.
Źródło zdjęcia: canva/The Piotr Karasev Collection Spód bułki wysmaruj sosem, połóż mięso, ser, sałatę, pomidora, ogórka, cebulę, górę bułki również posmaruj sosem i przykryj burgera, lekko dociskając, podaj od razu.