Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy burger wołowy z sosem czosnkowym. Podajemy najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:35

Kultowy burger wołowy z sosem czosnkowym. Podajemy najlepszy przepis

Burger wołowy z sosem czosnkowym
canva/Roxiller

Burger wołowy z sosem czosnkowym to pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste kotlety wołowe podane w bułce z warzywami, grillowanym serem i aromatycznym sosem rozpływają się w ustach. Poznaj prosty przepis na burger wołowy z sosem czosnkowym.

Domowe burgery wołowe to pomysł na pyszny obiad, którego przygotowanie zajmie Ci niecałą godzinę. Najważniejsze jest mięso- soczyste kotlety wołowe z czosnkiem i natką pietruszki są wyśmienite i pasują do wszystkich dodatków.

Najsmaczniejsze burgery uzyskasz, kiedy i bułki i ser będziesz smażyć przez chwilę na patelni grillowej. Wysoka temperatura zagrzeje pieczywo i rozpuści ser, dzięki czemu danie będzie naprawdę pyszne.

W przepisie znajdziesz propozycję podania, dodatki do burgerów możesz dowolnie modyfikować, dodając np. jajko sadzone, chipsy z boczku i wiele innych produktów. Do burgerów gorąco polecam frytki z batatów z piekarnika.

Przepis na burger wołowy z sosem czosnkowym

Składniki na 4 kotlety wołowe:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • jajko

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżeczki sosu sojowego

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

Składniki na sos czosnkowy:

  • mały jogurt naturalny

  • 2 łyżki majonezu

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 4 duże bułki

  • 4 plastry cheddara

  • duży pomidor

  • 2 ogórki konserwowe

  • sałata lodowa

  • czerwona cebula

Jak zrobić burger wołowy z sosem czosnkowym?

Mięso mielone wołowe przełóż do miski, dodaj jajko, sos sojowy, natkę pietruszki, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj kotlety i smaż na patelni grillowej z rozgrzaną oliwą po 2,5- 3 minuty na stronę.

Zrób sos czosnkowy: jogurt wymieszaj z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem, wstaw do lodówki na czas przygotowywania burgerów. Przekrój bułki, pokrój wszystkie warzywa, plastry sera grilluj na patelni grillowej, żeby lekko się rozpuściły. Podsmaż również bułki, żeby się zagrzały.

Przygotowywanie burgerów

Źródło zdjęcia: canva/The Piotr Karasev Collection Spód bułki wysmaruj sosem, połóż mięso, ser, sałatę, pomidora, ogórka, cebulę, górę bułki również posmaruj sosem i przykryj burgera, lekko dociskając, podaj od razu.