Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na kawę karmelową. Wystarczy 1 sprytny trik

Prosty przepis na kawę karmelową. Wystarczy 1 sprytny trik

Kawa karmelowa
canva/Siraphol

Kawa karmelowa jest pobudzającym słodkim napojem, po który warto sięgnąć zamiast poobiedniego deseru. Już jedna łyżka aromatycznie przygotowanego cukru odmieni klasyczną małą czarną z dodatkiem mleka. Jeśli lubicie kawy z dodatkami, musicie spróbować.

Karmel jest znakomitym dodatkiem do wielu deserów. Delikatna kawa mleczna również zyska, gdy dodamy do niej odrobinę przysmaku przygotowanego z odrobiny cukru. Prosty patent na słodszą wersję małej czarnej przypadnie do gustu wielu amatorom pobudzających napojów na bazie kawy.

Przepis na znakomitą kawę karmelową

Składniki:

  • 1 espresso (60 ml)

  • 90 ml gorącej wody + 1 łyżka wody

  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 1 łyżka cukru

Jak zrobić kawę karmelową? Znamy prosty przepis

Cukier umieszczamy w rondlu. Dodajemy 1 łyżkę wody i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż nabierze słomkowej barwy i zacznie przyjemnie pachnieć. Powstały w ten sposób karmel łączymy z zaparzoną i przedłużoną wrzątkiem kawą, cały czas mieszając.

W szklance lub kubku spieniamy ciepłe mleko, a następnie wlewamy kawę połączoną ze słodkim dodatkiem. Kawę karmelową przed podaniem możemy oprószyć porcją cynamonu lub kakao.

Wskazówka: jeśli nie mamy możliwości przygotowania espresso, możemy zaparzyć kawę przelewową lub skorzystać z kawy rozpuszczalnej. Ilość ziaren czy proszku dobierzmy tak, aby uzyskać 200 ml małej czarnej.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na słodkie kawy. Spróbujcie koniecznie smakowitej odsłony z czekoladą. Być może skusi was również kawa po królewsku z dodatkiem jaj i waniliowej nuty.

Kawa karmelowa jest pyszna
canva/Anton Ivanov / 500px

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: