Cała prawda o czarnej końcówce banana. Już wiadomo, czy można ją jeść
Usuwacie końcówkę banana z obawy przed zatruciem? Popularna praktyka wcale nie jest niezbędna. Wyjaśniamy, co znajduje się w tej części owocu i co tak naprawdę jest istotne, gdy chcemy bezpiecznie spożywać banany. Warto wiedzieć.
Banany są zdrowe. Owoce te — choć uznawane za tuczące i zbyt słodkie, by jeść je w większych ilościach — obfitują w szereg korzystnych dla naszego organizmu składników. Wśród nich wymienić można pierwiastki takie jak potas, magnez, wapń czy fosfor, a także witaminy — m.in. A, C, E czy K.
Zła sława tego owocu wynika z mitów, które są powielane. Owoc jest słodki, lecz wcale nie tak bardzo niebezpieczny dla cukrzyków czy osób na diecie. Jego indeks glikemiczny to 60 - co stanowi średni poziom tego wskaźnika — a liczba kcal w 100 g to zaledwie 89. Co jeszcze wiemy o bananie, a wcale nie jest prawdą?
Końcówka banana nie jest szkodliwa
Często powtarzane informacje dotyczące negatywnego wpływu zjedzenia czarnej części banana są nieprawdziwe. Ten fragment owocu wcale nie zawiera robaków — które zazwyczaj mają tendencję do zajmowania całego „lubianego” produktu — ani też nie jest źródłem toksyn, które banan zmagazynował.
Czarna końcówka nie jest też oznaką zepsucie owocu. Świadczy bowiem jedynie o jego dojrzałości, a więc stanie, którego pożądamy. Jeśli bowiem banan może nam zaszkodzić, to z pewnością jest większa szansa, że zadzieje się to wtedy, gdy sięgniemy po zbyt zielony egzemplarz.
Skórka banana powinna być umyta przed spożyciem owocu
Istnieje dużo bardziej groźna praktyka niż zjadanie bananowej końcówki. Jest to jedzenie banana bez uprzedniego umycia skórki. To na tej części owocu gromadzą się wszelkie zanieczyszczenia — również bakterie. Mimo iż jej nie zjadamy, nadal możemy spożyć szkodliwe organizmy, przenosząc je na wnętrze przysmaku dłońmi.
Jeżeli więc czegoś w związku z bananami powinniśmy unikać, to właśnie zaniechania mycia owocu. Czarna końcówka, czyli miejsce przyczepu konkretnej sztuki do rośliny, ma po prostu nieatrakcyjny wygląd.
Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji o bananach. W tym artykule wyjaśniamy jak skutecznie je obierać . Ten natomiast podpowiada jak rozpoznać, kiedy owoc jest zepsuty .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości
-
Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie
Źródło: kuchnia.wp, poradnikzdrowie