Smakosze.pl
Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

canva/arfo

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

25 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zapraszamy na kotlety schabowe z farszem z pieczarek i cebuli. Nowa odsłona klasyki zachwyci Was bogatym smakiem i soczystością. Tak przygotowane kotlety są idealne na niedzielny obiad, ale możesz je też zaserwować na rodzinnym spotkaniu w większym gronie.

Kotlety schabowe nie zawsze muszą być płaskie i cienkie. Grubszą, bo nadzianą wersję schabowych przygotujesz błyskawicznie, a będą jeszcze bardziej soczyste od klasycznych kotletów. Farsz z pieczarek to również gwarancja doskonałego, bogatego smaku.

suszenie grzybów

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

CZYTAJ DALEJ

Do kotletów schabowych z farszem pieczarkowym podasz wiele pysznych dodatków, które urozmaicą cały posiłek. Gorąco polecam puree ziemniaczane, z kalafiora lub zielonego groszku. Nie zapomnij również o warzywach. Lekka surówka z kapusty lub sałatka z pomidora będą pasować idealnie.

Kotlety schabowe smaż na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju. Jeśli tłuszcz będzie za słabo rozgrzany, kotlety zaczną go wchłaniać, przez co staną się tłuste, ciężkie i niesmaczne. Kotlety smaż po kilka minut z każdej strony.

Kotlety schabowe z pieczarkowym farszem

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości

  • 50 dag pieczarek

  • 2 cebule

  • natka pietruszki

  • 1/2 szklanki mąki

  • bułka tarta do panierowania

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

  • smalec lub olej do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe z pieczarkowym farszem?

Mięso pokrój w plastry. Każdy z nich rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety i oprósz z dwóch stron solą i pieprzem, odstaw. Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Posiekaj obraną cebulę i opłukaną natkę pietruszki.

Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą i smaż, aż cała woda wyparuje. Pieczarki dopraw pieprzem, posyp natką pietruszki, odstaw do wystygnięcia. Na każdy płat mięsa połóż porcję farszu z grzybów i cebuli. Kotlet złóż na pół i dokładnie zasklep brzegi.

Kotlety obtocz w mące, jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Na obiad doskonale sprawdzą się też kotlety korsarza z ananasem. Dowiedz się również, jak zrobić schabowe z kością. Są soczyste i pyszne.

Kotlety schabowe inaczej

canva/anamejia18

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >