Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie
Jajecznica z leśnymi grzybami jest smacznym, aromatycznym daniem doskonałym na jesień. Właśnie wtedy można bowiem znaleźć świeże, leśne grzyby i przyrządzić na ich bazie niemal klasyczne śniadanie. Przygotowując je, pamiętajcie jednak, by grzyby nie tylko podsmażyć, ale też poddusić.
Jesień to bogactwo sezonowych warzyw i owoców, a także grzybów. Warto więc wykorzystać ten czas jak najlepiej i przygotować wiele wyśmienitych dań, między innymi śniadanie w jesiennej wersji, czyli jajecznicę z grzybami leśnymi.
Jajecznica z grzybami jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem. Przesmażone i podduszone z cebulą grzyby są miękkie i pełne smaku. Jajecznicę możemy dodatkowo posypać delikatnie posiekaną natką pietruszki, która podkreśli aromat całego śniadania. Do jajecznicy podajemy świeże pieczywo.
Przed przygotowaniem jajecznicy musimy dokładnie oczyścić grzyby, najlepiej przy pomocy szczoteczki i nożyka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby możemy również szybko opłukać, a potem dobrze osączyć. Po długim płukaniu nie będą smaczne.
Przepis na jajecznicę z grzybami leśnymi, czyli śniadanie w jesiennym klimacie
Składniki na 2 porcje:
250 g grzybów leśnych
5-6 jajek
1 cebula
sól, pieprz
masło klarowane
natka pietruszki (opcjonalnie)
Jak zrobić aromatyczną jajecznicę z dodatkiem grzybów leśnych?
Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj. Grzyby przesmaż na maśle, a potem wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem około 15 minut. Następnie odlej z nich nadmiar wody i przełóż grzyby na talerz.
Na maśle zeszklij cebulę, dodaj grzyby, oprósz je solą, pieprzem i smaż kilka minut. Na patelnię dodaj jajka, ponownie oprósz solą i pieprzem i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajecznicę posyp delikatnie posiekaną natką pietruszki. Podaj z kromką świeżego chleba, smacznego.
Pomysł na grzyby leśne? Przygotuj aromatyczny sos, który podasz do placków ziemniaczanych, makaronu i pieczonego mięsa. Dowiedz się również, jak suszyć grzyby leśne w piekarniku i jak je przechowywać, żeby nie spleśniały.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej
Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana
Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki
Źródło: doradcasmaku