Smakosze.pl
jajecznica

canva/gbh007

Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie

25 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jajecznica z leśnymi grzybami jest smacznym, aromatycznym daniem doskonałym na jesień. Właśnie wtedy można bowiem znaleźć świeże, leśne grzyby i przyrządzić na ich bazie niemal klasyczne śniadanie. Przygotowując je, pamiętajcie jednak, by grzyby nie tylko podsmażyć, ale też poddusić.

Jesień to bogactwo sezonowych warzyw i owoców, a także grzybów. Warto więc wykorzystać ten czas jak najlepiej i przygotować wiele wyśmienitych dań, między innymi śniadanie w jesiennej wersji, czyli jajecznicę z grzybami leśnymi.

suszenie grzybów

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

CZYTAJ DALEJ

Jajecznica z grzybami jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem. Przesmażone i podduszone z cebulą grzyby są miękkie i pełne smaku. Jajecznicę możemy dodatkowo posypać delikatnie posiekaną natką pietruszki, która podkreśli aromat całego śniadania. Do jajecznicy podajemy świeże pieczywo.

Przed przygotowaniem jajecznicy musimy dokładnie oczyścić grzyby, najlepiej przy pomocy szczoteczki i nożyka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Grzyby możemy również szybko opłukać, a potem dobrze osączyć. Po długim płukaniu nie będą smaczne.

Przepis na jajecznicę z grzybami leśnymi, czyli śniadanie w jesiennym klimacie

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g grzybów leśnych

  • 5-6 jajek

  • 1 cebula

  • sól, pieprz

  • masło klarowane

  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Jak zrobić aromatyczną jajecznicę z dodatkiem grzybów leśnych?

Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj. Grzyby przesmaż na maśle, a potem wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem około 15 minut. Następnie odlej z nich nadmiar wody i przełóż grzyby na talerz.

Na maśle zeszklij cebulę, dodaj grzyby, oprósz je solą, pieprzem i smaż kilka minut. Na patelnię dodaj jajka, ponownie oprósz solą i pieprzem i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajecznicę posyp delikatnie posiekaną natką pietruszki. Podaj z kromką świeżego chleba, smacznego.

Pomysł na grzyby leśne? Przygotuj aromatyczny sos, który podasz do placków ziemniaczanych, makaronu i pieczonego mięsa. Dowiedz się również, jak suszyć grzyby leśne w piekarniku i jak je przechowywać, żeby nie spleśniały.

Grzyby leśne

canva/Jerome Sowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >