Jak nie płakać podczas krojenia cebuli?
Cebula ma wyjątkową właściwość, która sprawia, że podczas krojenia jej nasze oczy zaczynają łzawić i cieknie nam z nosa - słowem, zaczynamy natychmiast płakać. Wszystko przez specyficzny sposób obrony przed roślinożercami, którzy chętnie spożywają ją, z uwagi na cenne substancje odżywcze, które zawiera.
P odczas naruszania struktury cebuli i niszczenia ścian komórek, cebula wydziela alliinazę, substancję, która w połączeniu z inną substancją prensco wchodzi w reakcje, wytwarzając swojego rodzaju gaz łzawiący. Kiedy dotyka on wilgotnych powierzchni, takich jak śluzówka oka, wywołuje podrażnienia.
Cebula nie musi być naszym wrogiem
Aby zniwelować powyższą niedogodność, wystarczy posmarować sokiem z cytryny ostrze noża. Kwas cytrynowy zawarty w tym owocu neutralizuje większość gazu, jaki ulatnia się z krojonej cebuli. Niestety, jeśli kroisz duże ilości tego warzywa, warto skorzystać z kilku innych metod.
Dobrym pomysłem jest ponowne użycie soku z cytryny, lecz tym razem należy skropić nim deskę do krojenia. Dodatkowa powierzchnia, która pokryta będzie kwasem, jeszcze bardziej uchroni cię przed nieprzyjemnym, a nawet bolesnym doświadczeniem.
Jednym z najważniejszych rozwiązań, jest bardzo dokładne naostrzenie noża. Ostrze, które przechodzi przez cebulę jak przez masło, pozostawia po sobie znacznie mniej uszkodzeń. Dzięki temu mniejsza ilość komórek cebuli jest naruszona, a tym samym również ograniczone jest wydzielanie gazu.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały sposób na domową zupę pomidorową, którą ugotujesz w szybkim tempie. W tym tekście z kolei zdradzamy najnowsze promocje w sklepach takich jak Biedronka i Lidl, na które warto zwrócić uwagę.
Wentylacja pomieszczenia może wiele zdziałać
Kolejnym aspektem jest odpowiedni przepływ powietrza. Dzięki temu substancja drażniąca znacznie się rozrzedzi i nie będzie stanowiła aż takiego wyzwania . Dzięki temu spokojnie zdołasz dokończyć krojenie, bez konieczności dmuchania nosa i przemywania twarzy.
Jak czytamy na portalu garneczki.pl, są osoby, które uważają, że wystarczy oddychać przez usta lub kroić cebulę na świeżym powietrzu. Inni polecają żuć czerstwy kawałek chleba lub mieć w pobliżu plasterek cytryny. Trzeba mieć jednak na uwadze, że te porady w żadnym wypadku nie są potwierdzone badaniami.
Istnieją na rynku również specjalne gogle do krojenia cebuli czy tarcia chrzanu. Specjalna uszczelka odgradza oczy od gazu, przez co krojący nie jest wystawiany na negatywne działanie. Trzeba je jednak kupić, więc nie są one idealną sztuczką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: garneczki.pl; kafeteria.pl; krokdozdrowia.com