Zupa pomidorowa Magdy Gessler
Jakub Kaminski/East News; margouillatphotos, Getty Images

Pomidorówka z dodatkiem soku pomidorowego

Zupa pomidorowa najczęściej podawana jest w poniedziałek, ponieważ należy w jakiś sposób spożytkować niedzielny rosół. Jeśli brakuje ci czasu w długim gotowaniu pomidorówki, sporządź ją z przepisu Magdy Gessler. Restauratorka gotuje ją na soku pomidorowym, co znacznie skraca potrzebny czas.

Zupa pomidorowa bez wątpienia stanowi jeden z popularniejszych polskich przepisów. Danie to jest rozgrzewające i sycące, a pyszny smak pomidorów dodatkowo sprawia nam przyjemność, gdy możemy poczuć go w czasie zimnych dni. Sama Magda Gessler mówi, że jest to jej ulubiona zupa.

Jej ulubiona receptura, jak zdradza dla czasopisma "Przyjaciółka", jest mocno skomplikowana, a sam proces gotowania zajmuje mnóstwo czasu. Na szczęście Gessler wyjawiła również znacznie prostszą metodę na to danie - wystarczy ugotować je na soku pomidorowym, a z pewnością wyjdzie pysznie.

Zupa pomidorowa Magdy Gessler

Oszalałam na punkcie pomidorowej, ale robię ją specyficznie, bo na żeberkach cielęcych i z dużą ilością warzyw. Na kilogram żeberek daję dużego selera, cztery pory, osiem marchewek i sześć pietruszek, ćwierć kapusty włoskiej, pęczek pietruszki i koperku. Gotuję bardzo powoli, rosół jest intensywny i jednocześnie delikatny - mówi dla redakcji czasopisma "Przyjaciółka".

Następnie, co ciekawe, dodaje do niej sok z kiszonej kapusty, aby zakwasić zupę, a także pomidory podsmażone na maśle. Gessler nie zagęszcza dania śmietaną - dodaje niewielką ilość ubitej słodkiej śmietanki na wierzch wraz ze sporą garścią świeżego koperku.

Przepis na wyjątkową jajecznicę z dodatkiem kukurydzyPrzepis na wyjątkową jajecznicę z dodatkiem kukurydzyCzytaj dalej

Nie każdy jednak musi mieć tyle czasu co Gessler, dlatego nawet ona, przy braku wolnej chwili, rezygnuje z gotowania zupy w powyższy sposób. Zamiast tego robi prostą pomidorową na soku pomidorowym, na którą recepturę podajemy poniżej.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały sposób na domową białą kiełbasę do barszczu na święta. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na wyjątkową chrupiąca sałatkę warzywną z pieczonych warzyw.

Przepis na zupę pomidorową na soku pomidorowym

Składniki:

  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1 l wody
  • włoszczyzna
  • żeberka wieprzowe
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • śmietana
  • natka pietruszki

Zacznij od przygotowania szybkiego rosołu. Wrzuć do wody żeberka i gotuj je przez godzinę. Następnie dodaj pokrojone i obrane warzywa z włoszczyzny, które należy gotować kolejną godzinę. Po tym czasie dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz.

Do bulgocącego wywaru wrzuć zgniecione ząbki czosnku, opaloną cebulę i gotuj je przez 20 minut. Gdy zapach czosnku złagodnieje, odcedź bulion od stałych składników. Wyciągnij marchewkę i pokrój ją w niewielką kostkę. Dodaj ją do gotowej zupy.

Do wywaru wlej sok pomidorowy i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj kilkanaście minut, aż zupa objętościowo zredukuje się. Podawaj z ryżem lub makaronem oraz łyżką śmietany. Warto posypać garścią świeżo posiekanej natki pietruszki dla świeżości i koloru. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl; kuchennerewolucje.tvn.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł