Smakosze.pl Przepisy Masz w domu cebulę? W mig przyrządzisz z niej wyborny specjał. Niezawodny przepis ze starego „Poradnika gospodyni”
canva/jlcst

Masz w domu cebulę? W mig przyrządzisz z niej wyborny specjał. Niezawodny przepis ze starego „Poradnika gospodyni”

30 września 2022

Cebula nadziewana jest wyśmienita. Pełne charakteru warzywo podane z nadzieniem z grzybów i ryżu stanowi doskonałą przekąskę, która oczaruje waszych gości. Przyrządźcie ją według dawnej receptury z Poradnika Gospodyni, a zbierze same zachwyty. Spróbujecie?

Cebula nadziewana ryżem i grzybami jest niezwykła. Danie pięknie pachnie, a wyrazisty smak warzywa przyjemnie kontrastuje z delikatnością skarbów lasu. Sos z dodatkiem pomidorów wspaniale dopełnia kompozycji. Skusicie się?

Przepis na wyborną cebulę nadziewaną

Składniki:

  • 12 średnich cebul

  • 30-40 g grzybów suszonych

  • 1 duże jajo

  • 120 g przecieru pomidorowego

  • 100 g suchego ryżu białego

  • ok. 750 ml wody

  • 12 g mąki pszennej

  • olej rzepakowy lub masło klarowane

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić cebulę nadziewaną? Receptura z Poradnika Gospodyni jest niezawodna

Cebule obieramy z zewnętrznej łupiny i wydrążamy wnętrze, pozostawiając 2-3 warstwy. Suszone grzyby gotujemy w szklance wody, aż zmiękną. W pozostałym płynie przyrządzamy ryż.

Płuczemy go i wsypujemy do posolonego wrzątku. Po 15 minutach powinien być miękki. Studzimy ziarno. W międzyczasie z grzybowego bulionu robimy sos. Mąkę podsmażamy na odrobinie oleju lub masła i zrumieniamy ją.

Dodajemy przecier pomidorowy. Odsączone grzyby siekamy i łączymy z ryżem. Wbijamy jajo. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku, a następnie tak przygotowanym farszem wypełniamy posmarowane olejem łódeczki z cebul.

Układamy je w rozgrzanym prodiżu lub umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Pieczemy przez 20 minut. Cebulę nadziewaną polewamy przygotowanym sosem i podpiekamy jeszcze około 7 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na faszerowane warzywa. Spróbujecie koniecznie tak przyrządzanych pomidorów . Być może skuszą was też pieczarki wypełnione serem .

Cebula nadziewana jest pyszna
canva/mtutuncu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Gospodyni; Wydanie III; Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1979 rok

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy