Masz w domu cebulę? W mig przyrządzisz z niej wyborny specjał. Niezawodny przepis ze starego „Poradnika gospodyni”
Cebula nadziewana jest wyśmienita. Pełne charakteru warzywo podane z nadzieniem z grzybów i ryżu stanowi doskonałą przekąskę, która oczaruje waszych gości. Przyrządźcie ją według dawnej receptury z Poradnika Gospodyni, a zbierze same zachwyty. Spróbujecie?
Cebula nadziewana ryżem i grzybami jest niezwykła. Danie pięknie pachnie, a wyrazisty smak warzywa przyjemnie kontrastuje z delikatnością skarbów lasu. Sos z dodatkiem pomidorów wspaniale dopełnia kompozycji. Skusicie się?
Przepis na wyborną cebulę nadziewaną
Składniki:
-
12 średnich cebul
-
30-40 g grzybów suszonych
-
1 duże jajo
-
120 g przecieru pomidorowego
-
100 g suchego ryżu białego
-
ok. 750 ml wody
-
12 g mąki pszennej
-
olej rzepakowy lub masło klarowane
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić cebulę nadziewaną? Receptura z Poradnika Gospodyni jest niezawodna
Cebule obieramy z zewnętrznej łupiny i wydrążamy wnętrze, pozostawiając 2-3 warstwy. Suszone grzyby gotujemy w szklance wody, aż zmiękną. W pozostałym płynie przyrządzamy ryż.
Płuczemy go i wsypujemy do posolonego wrzątku. Po 15 minutach powinien być miękki. Studzimy ziarno. W międzyczasie z grzybowego bulionu robimy sos. Mąkę podsmażamy na odrobinie oleju lub masła i zrumieniamy ją.
Dodajemy przecier pomidorowy. Odsączone grzyby siekamy i łączymy z ryżem. Wbijamy jajo. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku, a następnie tak przygotowanym farszem wypełniamy posmarowane olejem łódeczki z cebul.
Układamy je w rozgrzanym prodiżu lub umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Pieczemy przez 20 minut. Cebulę nadziewaną polewamy przygotowanym sosem i podpiekamy jeszcze około 7 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na faszerowane warzywa. Spróbujecie koniecznie tak przyrządzanych pomidorów . Być może skuszą was też pieczarki wypełnione serem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Gospodyni; Wydanie III; Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 1979 rok