Ugotuj, rozdrobnij widelcem i dodaj do startych ziemniaków. Mało znany patent na placki robi furorę w sieci
Placki ziemniaczane z brokułami i serem smakują nieziemsko. Zdrowe warzywo wystarczy ugotować, rozdrobnić i dodać do startych ziemniaków wraz z wiórkami z sera. Po usmażeniu uzyskamy delikatny i aromatyczny przysmak, któremu mało kto będzie w stanie się oprzeć.
Placki z ziemniaków lubi wielu smakoszy. Tym razem zamiast cebuli wrzucimy do masy brokuły i dodamy ser żółty, uzyskując smaczne i przyjemnie pachnące danie, które syci na długo. Spróbujecie?
Przepis na pyszne placki ziemniaczane z brokułami i serem
Składniki:
1 kg ziemniaków
200 g brokułów
1 jajo
2 ząbki czosnku
75 g sera żółtego
30 g mąki pszennej
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić placki ziemniaczane z brokułami i serem? Znamy prosty przepis
Zaczynamy od przygotowania brokułów. Warzywo myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonym wrzątku przez 5-8 minut — zależnie od wielkości kawałków. Odcedzamy i rozdrabniamy widelcem. Brokuły możemy również posiekać nożem lub użyć blendera.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Uzyskaną masę pozbawiamy wody, po czym łączymy je z brokułami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na tarce serem żółtym, jajami oraz mąką.
Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki formujemy owalne placki. Smażymy po kilka minut z obu stron na średnim ogniu. Gdy się delikatnie zezłocą, zdejmujemy z patelni i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Do placków ziemniaczanych z brokułami i serem świetnie pasuje kwaśna śmietana lub okrasa z cebulki. Możecie też podać je z karmelizowaną wersją tego warzywa lub sosem kurkowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia. Zachwycają lekkością i aksamitnym smakiem
Aksamitna jajecznica z majonezem i boczkiem. Pyszne i pożywne śniadanie