Smakosze.pl
Placki ziemniaczane z brokułami i serem

canva/RAWBIXEL

Ugotuj, rozdrobnij widelcem i dodaj do startych ziemniaków. Mało znany patent na placki robi furorę w sieci

30 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Placki ziemniaczane z brokułami i serem smakują nieziemsko. Zdrowe warzywo wystarczy ugotować, rozdrobnić i dodać do startych ziemniaków wraz z wiórkami z sera. Po usmażeniu uzyskamy delikatny i aromatyczny przysmak, któremu mało kto będzie w stanie się oprzeć.

Placki z ziemniaków lubi wielu smakoszy. Tym razem zamiast cebuli wrzucimy do masy brokuły i dodamy ser żółty, uzyskując smaczne i przyjemnie pachnące danie, które syci na długo. Spróbujecie?

Kotlety mielone z kaszy i pieczarek

Wyglądają i pachną jak mielone, a smakują jeszcze lepiej. Wszystko bez grama mięsa. Idealny obiad na piątek

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne placki ziemniaczane z brokułami i serem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 g brokułów

  • 1 jajo

  • 2 ząbki czosnku

  • 75 g sera żółtego

  • 30 g mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić placki ziemniaczane z brokułami i serem? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od przygotowania brokułów. Warzywo myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonym wrzątku przez 5-8 minut — zależnie od wielkości kawałków. Odcedzamy i rozdrabniamy widelcem. Brokuły możemy również posiekać nożem lub użyć blendera.

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Uzyskaną masę pozbawiamy wody, po czym łączymy je z brokułami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na tarce serem żółtym, jajami oraz mąką.

Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki formujemy owalne placki. Smażymy po kilka minut z obu stron na średnim ogniu. Gdy się delikatnie zezłocą, zdejmujemy z patelni i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.

Do placków ziemniaczanych z brokułami i serem świetnie pasuje kwaśna śmietana lub okrasa z cebulki. Możecie też podać je z karmelizowaną wersją tego warzywa lub sosem kurkowym.

Placki ziemniaczane z brokułami i serem są pyszne

canva/jamais_vu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >