Niezawodny sposób na pieczarki faszerowane serem
Masz ochotę na pyszną przekąskę? A co powiesz na pieczarki faszerowane serem? Mamy na nie niezawodny sposób — kapelusze grzybów wystarczy wypełnić żółtym serem i zapiec. Ta prosta i szybka przekąska z pewnością podbije wszystkie podniebienia.
Pieczarki to grzyby hodowlane, które mają wiele zalet. Są dostępne przez cały rok, mają przystępną cenę i są lżejstrawne, niż grzyby leśne. A ponad wszystko zachwycają swoim smakiem i aromatem.
Grzyby te można dusić i podawać do dań obiadowych, stanowią też świetny dodatek do zup i zapiekanek. Można z nich też uczynić podstawę dania — napełnić je prostym farszem i zapiec. Będą smakowały naprawdę wybornie.
Niezawodny sposób na pieczarki faszerowane serem
Składniki:
ok. 40 dag większych pieczarek
2 cebule
olej
1/2 szklanki tartej bułki
25 dag żółtego sera
1 jajko
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie faszerowanych pieczarek
Pieczarki oczyść, opłucz, osącz. Oderwij nóżki i drobno je posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju. Dodaj posiekane nóżki pieczarek i duś całość kilka minut.
Gdy odparuje płyn, dodaj do nich tartą bułkę. Farsz przestudź, wymieszaj ze startym serem, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem napełnij kapelusze pieczarek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku o temp. 200 st. C.
Po więcej inspiracji na dania z pieczarek zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na pieczarki smażone w serowej panierce, a także na pieczarki w glazurze.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku