Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny sposób na pieczarki faszerowane serem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.03.2022 01:00

Niezawodny sposób na pieczarki faszerowane serem

pieczarki faszerowane
canva/AlexPro9500

Masz ochotę na pyszną przekąskę? A co powiesz na pieczarki faszerowane serem? Mamy na nie niezawodny sposób — kapelusze grzybów wystarczy wypełnić żółtym serem i zapiec. Ta prosta i szybka przekąska z pewnością podbije wszystkie podniebienia.

Pieczarki to grzyby hodowlane, które mają wiele zalet. Są dostępne przez cały rok, mają przystępną cenę i są lżejstrawne, niż grzyby leśne. A ponad wszystko zachwycają swoim smakiem i aromatem.

Grzyby te można dusić i podawać do dań obiadowych, stanowią też świetny dodatek do zup i zapiekanek. Można z nich też uczynić podstawę dania — napełnić je prostym farszem i zapiec. Będą smakowały naprawdę wybornie.

Niezawodny sposób na pieczarki faszerowane serem

Składniki:

  • ok. 40 dag większych pieczarek

  • 2 cebule

  • olej

  • 1/2 szklanki tartej bułki

  • 25 dag żółtego sera

  • 1 jajko

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie faszerowanych pieczarek

Pieczarki oczyść, opłucz, osącz. Oderwij nóżki i drobno je posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na oleju. Dodaj posiekane nóżki pieczarek i duś całość kilka minut.

Gdy odparuje płyn, dodaj do nich tartą bułkę. Farsz przestudź, wymieszaj ze startym serem, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem napełnij kapelusze pieczarek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku o temp. 200 st. C.

Po więcej inspiracji na dania z pieczarek zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na pieczarki smażone w serowej panierce, a także na pieczarki w glazurze.

ser
ser

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby Cebula Ser