Wyglądają i pachną jak mielone, a smakują jeszcze lepiej. Wszystko bez grama mięsa. Idealny obiad na piątek
Kotlety mielone z kaszy i pieczarek są proste w przygotowaniu sycące i niezwykle aromatyczne. Nie zawierają ani grama mięsa, wiec będą idealne na piątkowy, postny obiad. Zrobicie je sprawnie i bez większego wysiłku, a rodzina zje ze smakiem. Kotlety mielone bez mięsa i jajek smakują obłędnie.
Jeśli szukacie smacznej, bezmięsnej alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, przepis na specjał z kaszy jaglanej i pieczarek powinien przypaść wam do gustu. Kotleciki są lekkie i aromatyczne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie?
Przepis na pyszne kotlety mielone z kaszy i pieczarek
Składniki:
180 g suchej kaszy jaglanej
500 ml wody
500 g świeżych pieczarek
2 nieduże cebule
3-4 ząbki czosnku
200 g prażonych pestek dyni
2 łyżeczki tymianku
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić kotlety mielone z kaszy i pieczarek? Prosty przepis na piątkowy obiad
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Ziarno płuczemy na sicie do czasu, aż woda przestanie się pienić. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Wsypujemy kaszę i gotujemy ją na niewielkim ogniu pod przykryciem około 12 minut.
W tym czasie powinna wciągnąć cały płyn i zmięknąć. Przenosimy ją do dużej miski i studzimy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Możemy też zetrzeć je na tarce o większych oczkach.
Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, po czym dodajemy grzyby i smażymy, aż znacznie się zredukują. Wtedy wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili całość doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Zawartość patelni dodajemy do kaszy jaglanej wraz z pestkami dyni. Składniki blendujemy, a następnie wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Delikatnie je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety mielone z kaszy i pieczarek smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Podajemy z ulubioną surówką.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne bezmięsne kotlety. Szczególnie polecamy rarytas z jajek — wychodzi cudownie soczysty. Być może spodobają wam się także pyszne mielone z selera z ziołową nutą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tak Gessler robi prostą i aromatyczną zupę grzybową. Chwila gotowania, a smak obłędny
Kotlety schabowe wychodzą Ci suche? Przygotuj je po szwajcarsku, z pysznym nadzieniem
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem