Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyglądają i pachną jak mielone, a smakują jeszcze lepiej. Wszystko bez grama mięsa. Idealny obiad na piątek

Wyglądają i pachną jak mielone, a smakują jeszcze lepiej. Wszystko bez grama mięsa. Idealny obiad na piątek

Kotlety mielone z kaszy i pieczarek
canva/minadezhda

Kotlety mielone z kaszy i pieczarek są proste w przygotowaniu sycące i niezwykle aromatyczne. Nie zawierają ani grama mięsa, wiec będą idealne na piątkowy, postny obiad. Zrobicie je sprawnie i bez większego wysiłku, a rodzina zje ze smakiem. Kotlety mielone bez mięsa i jajek smakują obłędnie.

Jeśli szukacie smacznej, bezmięsnej alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, przepis na specjał z kaszy jaglanej i pieczarek powinien przypaść wam do gustu. Kotleciki są lekkie i aromatyczne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie?

Przepis na pyszne kotlety mielone z kaszy i pieczarek

Składniki:

  • 180 g suchej kaszy jaglanej

  • 500 ml wody

  • 500 g świeżych pieczarek

  • 2 nieduże cebule

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 200 g prażonych pestek dyni

  • 2 łyżeczki tymianku

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić kotlety mielone z kaszy i pieczarek? Prosty przepis na piątkowy obiad

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Ziarno płuczemy na sicie do czasu, aż woda przestanie się pienić. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Wsypujemy kaszę i gotujemy ją na niewielkim ogniu pod przykryciem około 12 minut.

W tym czasie powinna wciągnąć cały płyn i zmięknąć. Przenosimy ją do dużej miski i studzimy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Możemy też zetrzeć je na tarce o większych oczkach.

Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, po czym dodajemy grzyby i smażymy, aż znacznie się zredukują. Wtedy wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili całość doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Zawartość patelni dodajemy do kaszy jaglanej wraz z pestkami dyni. Składniki blendujemy, a następnie wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Delikatnie je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety mielone z kaszy i pieczarek smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Podajemy z ulubioną surówką.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne bezmięsne kotlety. Szczególnie polecamy rarytas z jajek — wychodzi cudownie soczysty. Być może spodobają wam się także pyszne mielone z selera z ziołową nutą.

Kotlety mielone z kaszy i pieczarek są znakomite
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: