Smakosze.pl
Kotlety mielone z kaszy i pieczarek

canva/minadezhda

Wyglądają i pachną jak mielone, a smakują jeszcze lepiej. Wszystko bez grama mięsa. Idealny obiad na piątek

30 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety mielone z kaszy i pieczarek są proste w przygotowaniu sycące i niezwykle aromatyczne. Nie zawierają ani grama mięsa, wiec będą idealne na piątkowy, postny obiad. Zrobicie je sprawnie i bez większego wysiłku, a rodzina zje ze smakiem. Kotlety mielone bez mięsa i jajek smakują obłędnie.

Jeśli szukacie smacznej, bezmięsnej alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, przepis na specjał z kaszy jaglanej i pieczarek powinien przypaść wam do gustu. Kotleciki są lekkie i aromatyczne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie?

pierogi

Przepis Solejukowej na pierogi galicyjskie. Farsz zrobisz z mięsa z wczorajszego obiadu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne kotlety mielone z kaszy i pieczarek

Składniki:

  • 180 g suchej kaszy jaglanej

  • 500 ml wody

  • 500 g świeżych pieczarek

  • 2 nieduże cebule

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 200 g prażonych pestek dyni

  • 2 łyżeczki tymianku

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić kotlety mielone z kaszy i pieczarek? Prosty przepis na piątkowy obiad

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Ziarno płuczemy na sicie do czasu, aż woda przestanie się pienić. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Wsypujemy kaszę i gotujemy ją na niewielkim ogniu pod przykryciem około 12 minut.

W tym czasie powinna wciągnąć cały płyn i zmięknąć. Przenosimy ją do dużej miski i studzimy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Możemy też zetrzeć je na tarce o większych oczkach.

Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, po czym dodajemy grzyby i smażymy, aż znacznie się zredukują. Wtedy wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili całość doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Zawartość patelni dodajemy do kaszy jaglanej wraz z pestkami dyni. Składniki blendujemy, a następnie wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Delikatnie je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety mielone z kaszy i pieczarek smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Podajemy z ulubioną surówką.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne bezmięsne kotlety. Szczególnie polecamy rarytas z jajek — wychodzi cudownie soczysty. Być może spodobają wam się także pyszne mielone z selera z ziołową nutą.

Kotlety mielone z kaszy i pieczarek są znakomite

canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >