Charakterna i aromatyczna pasta kanapkowa z pieczonych marchewek. Jej zapach jest wyborny
Szukacie niezwykłego dodatku do pieczywa? Polecamy charakterną i aromatyczną pastę kanapkową z pieczonych marchewek. Jej zapach jest wyborny, a uzyskasz go dzięki dodatkowi egzotycznej przyprawy. Gdy już upieczesz marchewki, pastę przygotujesz w 10 minut.
Pasty do pieczywa stanowią doskonałe urozmaicenie kanapek. Można je przygotować z wielu składników, np. twarogu, ryb wędzonych i z puszki, z ugotowanych jaj, a nawet z szynki, mięsa czy pieczonych warzyw. Te ostatnie są pełne zdrowia, bo dostarczają dużo błonnika, witamin i soli mineralnych, a przy tym są niskokaloryczne i nie zawierają cholesterolu.
Charakterna i aromatyczna pasta kanapkowa z pieczonych marchewek
Składniki:
-
6 średniej wielkości marchewek
-
6 łyżek oliwy z oliwek
-
szczypta harissy
-
1 łyżka soku z cytryny
-
skórka otarta z połowy cytryny
-
szczypta cynamonu
-
szczypta kardamonu
-
szczypta kuminu
-
sól
-
czarnuszka lub sezam do posypania
Przygotowanie pasty
Marchewki obierz, opłucz, osusz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop łyżką oliwy. Piecz ok. 45 minut w 180 st. C.
Marchewki wystudź, pokrój na kawałki, umieść w naczyniu do blendowania. Dodaj pozostałą oliwę z oliwek i przyprawy. Całość zblenduj na gładką masę.
Pastę dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny. Podawaj na pieczywie, posypaną np. czarnuszką lub sezamem.
Wskazówka:
Jeśli chcesz, kanapkę z pastą marchewkową możesz też posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Sprawdź też, jak zrobić pastę jajeczną , a także, jak przygotować pastę z fasoli .
Źródło zdjęcia: canva/webphotographeer
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
-
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
-
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: jadlonomia
Zapraszamy na nasz Instagram