Lekka i smaczna pasta jajeczna według Gessler. Najlepszy, kultowy przepis z Kuchennych Rewolucji
Pasta jajeczna jest smacznym sposobem podania jajek, który przyjemnie urozmaici wasze śniadanie. Do jajek dodajcie ostrej papryki, a pasta będzie wyrazista i pełna charakteru. Aromatyczna jajeczna kompozycja zaproponowana przez Magdę Gessler sprawi, że wasz poranek stanie się przyjemniejszy.
Za pyszną pastą jajeczną zawsze stoją wysokiej jakości produkty, czyli ekologiczne jajka. Korzystając z najlepszych dostępnych surowców, przygotujemy niepowtarzalne w smaku i niezwykle sycące smarowidło kanapkowe. Receptura jest prosta i z przygotowaniem specjału poradzi sobie każdy. Spróbujecie?
Przepis na pastę jajeczną według Magdy Gessler
Składniki:
4 jaja
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki masła
1 łyżeczka curry
pół łyżeczki ostrej papryki
szczypta majeranku
1 pęczek koperku
trochę szczypiorku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Świeże zioła siekamy. Ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. Łączymy je z majonezem musztardę, masłem i przyprawami. Wsypujemy zieleninę i mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Wskazówki:
Jeśli chcemy, by pasta była jeszcze lżejsza, warto użyć jogurtu i śmietany. Łącząc je ze sobą i zastępując nimi majonez oraz masło, uzyskamy równie satysfakcjonującą kompozycję.
Korzystając z ostrej musztardy, uzyskamy naprawdę wyrazisty smak. Zamieńmy klasyczny specjał na wersję sarepską, francuską czy rosyjską — fani pikantnych dodatków będą zachwyceni.
Przyprawę curry można zastąpić kurkumą. Jeśli obawiacie się, że aromat orientalnej mieszanki zdominuje smak pasty, będzie to bardzo dobry wybór.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jabłka w szlafrokach to hit każdego rodzinnego spotkania. Wystarczy kilka tanich składników
Jak zrobić ucieraną babkę wielkanocną? Sekret tkwi w 1 detalu
Pieczarki w chrupiącej serowej panierce. Prosty i niedrogi smakołyk
Źródło: ofeminin