Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.04.2022 16:04

Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez

kotlety z kurczaka
canva/Изображения пользователя ULADZIMIR ZGURSKI

Prezentujemy najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Ich tajnym składnikiem jest majonez, z którym wystarczy wymieszać posiekane mięso. Ten składnik doda też kotletom smaku i sprawi, że będą lepsze nawet od schabowych i mielonych.

Kotlet na obiad to solidna porcja mięsa, którą można się nasycić. Bardzo lubimy je za to, że pod chrupiącą panierką kryją soczyste i pełne smaku mięso. W przypadku kotletów siekanych z fileta kurczaka są one też bardzo delikatne w smaku i dosyć chude.

By mięso zbytnio nie wyschło w czasie smażenia i by miało wyraźniejszy smak, dodajemy do niego majonez. Przekonajcie się, że to naprawdę dobry pomysł. Jesteśmy pewni, że jeszcze nie raz skorzystacie z tego przepisu.

Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka

Składniki:

  • 50 dag fileta z piersi kurczaka

  • 10 dag żółtego sera w kawałku

  • 1 łyżka majonezu

  • 3 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • słodka mielona papryka

  • czosnek granulowany

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Filety opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj go do kurczaka.

Do kurczaka dodaj też majonez, mąkę i jajko. Składniki wymieszaj, dopraw papryką, czosnkiem, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką nabieraj porcje mięsnej masy i kładź ją na patelnię, formując płaskie kotlety. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się rumiane.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety z kurczaka marynowane w jogurcie, a także na kotlety z kurczaka w musztardzie.

filet z kurczaka
filet z kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/kjekol

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniabazylii

Zapraszamy na nasz Instagram