Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
Prezentujemy najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Ich tajnym składnikiem jest majonez, z którym wystarczy wymieszać posiekane mięso. Ten składnik doda też kotletom smaku i sprawi, że będą lepsze nawet od schabowych i mielonych.
Kotlet na obiad to solidna porcja mięsa, którą można się nasycić. Bardzo lubimy je za to, że pod chrupiącą panierką kryją soczyste i pełne smaku mięso. W przypadku kotletów siekanych z fileta kurczaka są one też bardzo delikatne w smaku i dosyć chude.
By mięso zbytnio nie wyschło w czasie smażenia i by miało wyraźniejszy smak, dodajemy do niego majonez. Przekonajcie się, że to naprawdę dobry pomysł. Jesteśmy pewni, że jeszcze nie raz skorzystacie z tego przepisu.
Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka
Składniki:
50 dag fileta z piersi kurczaka
10 dag żółtego sera w kawałku
1 łyżka majonezu
3 łyżki mąki
1 jajko
słodka mielona papryka
czosnek granulowany
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów
Filety opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj go do kurczaka.
Do kurczaka dodaj też majonez, mąkę i jajko. Składniki wymieszaj, dopraw papryką, czosnkiem, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką nabieraj porcje mięsnej masy i kładź ją na patelnię, formując płaskie kotlety. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się rumiane.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety z kurczaka marynowane w jogurcie, a także na kotlety z kurczaka w musztardzie.
Źródło zdjęcia: canva/kjekol
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące? Mamy najlepszy przepis
Jak ekspresowo wyczyścić sztućce? Kilka chwil i będą błyszczały
Sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: kuchniabazylii