Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Lubicie dania z jaj? A wiecie, co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Mamy dla was garść skutecznych porad, dzięki którym udadzą się jak nigdy. Znaczenie ma bowiem niewielki szczegół, jajka trzeba bowiem wyjąć z lodówki 30 minut wcześniej. Poznajcie też inne tajniki tej potrawy.
Jajka kochają niemal wszyscy. I trudno się temu dziwić, wszak są smaczne, zdrowe i szybkie do przygotowania. Zazwyczaj serwujemy je na śniadanie w postaci jajecznicy, jaj sadzonych, gotowanych czy też jajek po wiedeńsku.
Te ostatnie są jedną ze smaczniejszych potraw robionych z jaj. Sztuką jest jednak prawidłowe przygotowanie jajka po wiedeńsku, tzn. tak, by miało ścięte białko i płynne żółtko. Przeczytajcie więc nasze wskazówki, a unikniecie błędów.
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie?
Jajka po wiedeńsku to jajka ugotowane na miękko, jednak zwykle bez skorupki. Białko powinno być ścięte, a żółtko powinno pozostać płynne. Całość należy wymieszać przed podaniem, oprószyć solą i pieprzem, podać z odrobiną masła i ewentualnie szczypiorku.
By jajko po wiedeńsku wyszło takie, jak trzeba, należy zwrócić uwagę na parę szczegółów. Przede wszystkim przed przyrządzeniem warto je ogrzać do temperatury pokojowej. W tym celu należy wyjąć je z lodówki ok. 30 minut wcześniej. Ma to szczególnie duże znaczenie w przypadku jajek gotowanych w skorupkach. Ocieplenie jajka zapobiega bowiem pęknięciu skorupki, po wsadzeniu do wrzątku.
Po ugotowaniu jajka na miękko należy je obrać, włożyć do szklanki i rozmieszać. Dzięki temu uzyskamy efekt kawałków białka pływających w żółtku.
Drugi sposób przygotowania jajek po wiedeńsku polega na ich ugotowaniu w szklance lub kokilce. Szklankę można wcześniej wysmarować masłem, potem wbija się do niej 1-2 jajka. Szklankę z jajkami należy wstawić do garnka z gotującą się wodą. Całość gotuje się do czasu, aż białko się zetnie. Trwa to zwykle 4-6 minut.
Jak podawać jajka po wiedeńsku?
Jajka po wiedeńsku doskonale smakują podane ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem, a także z ciepłym mlekiem lub gorącym kakao. Mają tę zaletę, że długo pozostają ciepłe. Nie trzeba więc jeść ich z pośpiechem. Jajka można przygotować w szklance, kokilce lub słoiku. Jednak najładniej prezentują się w przezroczystych naczyniach. Sprawdź też, jak zrobić jajko w koszulce, a także, jak ugotować idealne jajka na miękko.
Źródło zdjęcia: canva/mashimara
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
Jak ekspresowo wyczyścić sztućce? Kilka chwil i będą błyszczały
Sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: kuchnia.wp, beszamel.se