Smakosze.pl Przepisy Charakterne kopytka z niespodzianką. Takich jeszcze nie jadłeś
Screen z filmu pochodzi z kanału MagdalenkoweFrykasy na YouTube

Charakterne kopytka z niespodzianką. Takich jeszcze nie jadłeś

30 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Charakterne kopytka z niespodzianką zachwycą smakiem całą rodzinę. Do tradycyjnego ciasta na kopytka dodajmy suszone pomidory i czosnek, a każdy będzie prosił o przepis. Kopytka w nowej odsłonie będą smakować wyśmienicie polane domowym sosem pomidorowym.

Kopytka to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Możemy podać je z przeróżnymi dodatkami i zawsze będą pyszne. Kopytka z suszonymi pomidorami i czosnkiem smakują jednak jeszcze lepiej od tradycyjnych, koniecznie musisz ich spróbować.

Do kopytek możemy wykorzystać surowe ziemniaki, możemy również zrobić je z ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Przed przygotowywaniem kopytek, dokładnie ostudźmy ziemniaki, muszą być zupełnie zimne.

Do ciasta na kopytka koniecznie dodajmy niecodzienne składniki, które sprawią, że danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Suszone pomidory, czosnek, zioła prowansalskie sprawią, że klasyczne kopytka nabiorą wyrazu. Do kopytek najlepiej sprawdzą się pomidory w oliwie.

Charakterne kopytka z niespodzianką, są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 260 g mąki pszennej

  • jajko

  • szczypta soli

  • 5 suszonych pomidory w oliwie

  • 3 duże ząbki czosnku

  • szczypta ziół prowansalskich

  • sos pomidorowy do podania

Jak zrobić charakterne kopytka z suszonymi pomidorami? Wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem

Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź, odparuj i odstaw. Zimne ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do większej miski.

Do masy ziemniaczanej dodaj szczyptę soli, zioła prowansalskie, mąkę, jajko, drobno pokrojone pomidory suszone i przeciśnięty przez praskę czosnek i zacznij wyrabiać ciasto.

Z przygotowanego ciasta zrób rulony i pokrój na skos, kopytka gotuj przez kilka minut w gorącej, osolonej wodzie, podaj z domowym sosem pomidorowym.

Przygotuj również kluski śląskie przepisu Magdy Gessler . Kluski będą idealnym dodatkiem do drugiego dania, np. do zrazów wołowych , smacznego.

Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy