Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, żeby zrazy wyszły miękkie? Pamiętaj o kluczowych zasadach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.05.2022 14:25

Co zrobić, żeby zrazy wyszły miękkie? Pamiętaj o kluczowych zasadach

Co zrobić, żeby zrazy wyszły miękkie? Pamiętaj o kluczowych zasadach
canva/Darius Dzinnik

Pomysł na rodzinny obiad? Przygotuj zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym, cebulką i boczkiem wędzonym. Roladki będą idealnie miękkie i soczyste, kiedy zastosujesz dwie kluczowe zasady. Co zrobić, żeby zrazy wyszły miękkie?

Zrazy wołowe to danie, które przygotujesz w prosty sposób, a dzięki kilku prostym trikom mięso będzie idealnie miękkie, smaczne i każdy będzie prosił o dokładkę. Zawijane mięso podaj z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie zniknie z talerzy.

Osobiście gorąco polecam kluseczki śląskie lub ziemniaki gotowane, a także ogórki kiszone lub modrą kapustę. Do duszenia zrazów wykorzystaj domowy bulion wołowy, jest świetną bazą do zup i sosów.

Co zrobić, żeby zrazy wołowe były miękkie?

Zrazy będą idealnie miękkie, kiedy zastosujesz 2 proste triki. Po pierwsze posmaruj wołowinę musztardą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przyprawa zawiera ocet, który skutecznie rozmiękcza włókna mięsa.

Kolejnym sposobem jest duszenie wołowiny w aromatycznym bulionie. Najpierw obsmaż mięso na złoty kolor, a następnie duś na wolnym ogniu z dodatkiem suszonego majeranku, liści laurowych i ziela angielskiego.

Przepis na zrazy wołowe

Składniki:

  • 1 kg ligawy lub udźca wołowego

  • 200 g boczku wędzonego

  • 3-4 ogórki kiszone

  • 3 łyżki musztardy

  • 2 duże cebule

  • łyżeczka majeranku suszonego

  • 2 szklanki bulionu wołowego

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz do smaku

  • mąka do zagęszczenia

Jak zrobić zrazy wołowe?

Mięso pokrój na cienkie kotlety, rozbij tłuczkiem. Każdy kawałek posmaruj z jednej strony cienko musztardą i odstaw na kilka godzin do lodówki. W tym czasie pokrój w słupki ogórki kiszone, pokrój również cebulkę i boczek.

Kotlety wyjmij z lodówki, oprósz solą, pieprzem. Na każdy kawałek mięsa połóż ogórki, boczek i cebulkę, następnie zawiń, aby powstały zrazy. Każdą roladkę owiń nitką lub powbijaj wykałaczki, aby wołowina nie rozeszła się podczas smażenia i duszenia.

Zrazy obsmaż chwilę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż na drugą patelnię, wlej gorący bulion, dodaj majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i duś pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez około półtorej godziny.

Gdy mięso będzie miękkie, pozbądź się wykałaczek lub nitki, zagęść sos mąką, a całe danie podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Smażenie roladek przed duszeniem

Źródło zdjęcia: canva/ Vincent Scherer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl