Co zrobić, żeby zrazy wyszły miękkie? Pamiętaj o kluczowych zasadach
Pomysł na rodzinny obiad? Przygotuj zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym, cebulką i boczkiem wędzonym. Roladki będą idealnie miękkie i soczyste, kiedy zastosujesz dwie kluczowe zasady. Co zrobić, żeby zrazy wyszły miękkie?
Zrazy wołowe to danie, które przygotujesz w prosty sposób, a dzięki kilku prostym trikom mięso będzie idealnie miękkie, smaczne i każdy będzie prosił o dokładkę. Zawijane mięso podaj z ulubionymi dodatkami, a błyskawicznie zniknie z talerzy.
Osobiście gorąco polecam kluseczki śląskie lub ziemniaki gotowane, a także ogórki kiszone lub modrą kapustę. Do duszenia zrazów wykorzystaj domowy bulion wołowy, jest świetną bazą do zup i sosów.
Co zrobić, żeby zrazy wołowe były miękkie?
Zrazy będą idealnie miękkie, kiedy zastosujesz 2 proste triki. Po pierwsze posmaruj wołowinę musztardą i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przyprawa zawiera ocet, który skutecznie rozmiękcza włókna mięsa.
Kolejnym sposobem jest duszenie wołowiny w aromatycznym bulionie. Najpierw obsmaż mięso na złoty kolor, a następnie duś na wolnym ogniu z dodatkiem suszonego majeranku, liści laurowych i ziela angielskiego.
Przepis na zrazy wołowe
Składniki:
1 kg ligawy lub udźca wołowego
200 g boczku wędzonego
3-4 ogórki kiszone
3 łyżki musztardy
2 duże cebule
łyżeczka majeranku suszonego
2 szklanki bulionu wołowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
mąka do zagęszczenia
Jak zrobić zrazy wołowe?
Mięso pokrój na cienkie kotlety, rozbij tłuczkiem. Każdy kawałek posmaruj z jednej strony cienko musztardą i odstaw na kilka godzin do lodówki. W tym czasie pokrój w słupki ogórki kiszone, pokrój również cebulkę i boczek.
Kotlety wyjmij z lodówki, oprósz solą, pieprzem. Na każdy kawałek mięsa połóż ogórki, boczek i cebulkę, następnie zawiń, aby powstały zrazy. Każdą roladkę owiń nitką lub powbijaj wykałaczki, aby wołowina nie rozeszła się podczas smażenia i duszenia.
Zrazy obsmaż chwilę na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż na drugą patelnię, wlej gorący bulion, dodaj majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i duś pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez około półtorej godziny.
Gdy mięso będzie miękkie, pozbądź się wykałaczek lub nitki, zagęść sos mąką, a całe danie podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Vincent Scherer
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędne kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Wielu z nas jest w błędzie
Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego
Źródło: mojegotowanie.pl