Charakterne ogórki krokodylki detronizują małosolne i kiszone. Sekretem wyjątkowa przyprawa
Ogórki krokodylki, czyli znakomite warzywo w pikantnej marynacie z dodatkiem płatków chili spodobają się niejednemu amatorowi letnich przetworów. Smakują lepiej niż małosolne czy kiszone, a przygotowuje się je sprawnie i prosto. Warto spróbować, bo pasują do wielu dań i zachwycają od pierwszego kęsa.
Nie ma chyba smaczniejszego letniego rarytasu niż te przyjemnie chrupiące i pikantne ogórki. Krokodylki nie wymagają żmudnych przygotowań. Wystarczy sporządzić prostą zalewę i marynować w niej wcześniej posolone warzywo. Każdy sobie poradzi. Spróbujecie?
Przepis na wyborne ogórki krokodylki
Składniki:
-
1 kg drobnych ogórków gruntowych
-
1,5 łyżki soli
-
około pół szklanki octu 10%
-
240 g cukru
-
4-6 ząbków czosnku
-
1 płaska łyżeczka płatków chili
-
3,5 łyżki oleju rzepakowego
Jak zrobić ogórki krokodylki? Pikantny specjał jest prosty w przygotowaniu
Ogórki myjemy, a następnie kroimy je w ćwiartki i umieszczamy w dużej misce. Posypujemy solą i odstawiamy na 4 do 6 godzin. Gdy puszczą sok, usuwamy go.
W garnku umieszczamy ocet, cukier, posiekany czosnek płatki chili oraz olej. Podgrzewamy ją, by cukier się rozpuścił i studzimy. Mieszamy z ogórkami i ponownie odstawiamy je. Tym razem na 12 godzin.
Zamarynowane warzywo przenosimy do czystych słoików. Układamy je tak, aby było jak najmniej wolnych przestrzeni. Usuwamy również bąbelki powietrza. Naczynia zakręcamy.
Ogórki pasteryzujemy, gotując je przez 20 minut w dużym garnku z wyłożonym ściereczką i wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Czas mierzymy od momentu, gdy płyn zawrze. Przetwory studzimy na blacie, ustawiając je wiekiem do dołu. Gotowe ogórki krokodylki przechowujemy w spiżarce.
Po inne pomysły na przetwory z ogórków zajrzyjcie na naszą stronę. Ten materiał zawiera prosty przepis na kaszubską wersję sezonowego warzywa. W tym natomiast znajdziecie recepturę na ogórki kiszone z miodem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: