Smakosze.pl
Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Ich sekretem jest nietypowa przyprawa

canva/ratmaner

Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Ich sekretem jest nietypowa przyprawa

24 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ogórki po kaszubsku kocha cała Polska. Są chrupiące, jędrne i mają rewelacyjny smak, który zawdzięczają kminkowi, marchewce i papryce. Ogórki będą gotowe już po dwóch miesiącach, a ich przygotowanie zajmie Ci kilka chwil.

Lato to idealna pora na domowe przetwory. Ogórki po kaszubsku zachwycają swoim niecodziennym smakiem. Są doskonale doprawione, chrupiące i soczyste, będą idealnym dodatkiem do dań mięsnych i innych potraw.

Robert Makłowicz, chłodnik

Makłowicz robi zielony chłodnik. W składzie same największe rarytasy

CZYTAJ DALEJ

Przed przygotowywaniem ogórków po kaszubsku dokładnie umyj i sparz słoiki. W przeciwnym razie przetwory po kilku miesiącach mogą się zepsuć. Bardzo ważna jest również pasteryzacja, dzięki której ogórki będą świeże i smaczne aż do następnego sezonu.

Ogórki po kaszubsku będą gotowe po dwóch miesiącach marynowania w zalewie. Do ogórków koniecznie dodaj marchew, paprykę, czosnek, koper, gorczycę i kminek, dzięki któremu przetwory mają wspaniały smak.

Przepis na ogórki po kaszubsku z papryką, marchewką i kminkiem

Składniki na 7 słoików o pojemności 500 ml:

  • 2 kg mniejszych, świeżych ogórków gruntowych

  • po 2-3 plasterki marchewki na słoik

  • po kawałku papryki czerwonej na słoik

  • po ząbku czosnku na słoik

  • po 1/4 łyżeczki kminku na słoik

  • po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik

  • po pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik

  • po baldachu kopru na słoik

Składniki na zalewę:

  • 5 szklanek wody

  • łyżka soli niejodowanej

  • 6 łyżek cukru

  • szklanka octu 10%

Jak zrobić ogórki po kaszubsku? Przygotujesz je błyskawicznie, a po dwóch miesiącach będą pełne smaku

Ogórki dokładnie wyszoruj, przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. W tym czasie sparz słoiki i przygotuj zalewę: wodę zagotuj z solą, cukrem i octem, odstaw do przestudzenia. Na spód słoików włóż po baldachu kopru i ząbku czosnku.

Ogórki wkładaj do słoików, dodaj paprykę, marchewkę. Wsyp gorczycę, kminek, ziele angielskie. Do słoików wlej przestudzoną zalewę, zakręć i pasteryzuj przez 15 minut, następnie odstaw do góry dnem, żeby ostygły. Zimne słoiki wstaw do spiżarni, po 2 miesiącach będą doskonałe.

Ogórki po kaszubsku będą idealne jako przekąska i dodatek do zimnej płyty. Będą rewelacyjnie smakować podane z mięsem wieprzowym i wołowiną, np. zrazami wołowymi lub pieczonych schabem, smacznego.

Gotowe ogórki po kaszubsku

canva/AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dankapichci

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >