Jak dobrze dbać o zastawę stołową? Będzie lśniła
Zaśniedziałe sztućce? Popękana porcelana? Matowe kieliszki, szklanki i talerze? Dowiedz się, jak dobrze dbać o zastawę stołową. Będzie lśniła i służyła Ci przez wiele lat. Wystarczy odpowiednio ją przechowywać i pielęgnować.
Zastawy stołowe mogą służyć nam bardzo wiele lat, o ile są odpowiednio myte, pielęgnowane i przechowywane. Inaczej zachowuje się srebrno, inaczej szkło, a jeszcze inaczej porcelana. Dowiedz się, jak je przechowywać i pielęgnować.
Zmywarka jest rewelacyjnym urządzeniem, które znacznie ułatwia sprzątanie po obiedzie i innych daniach. Zmywarka niestety przyczynia się również do stopniowej degradacji materiałów, z których zrobiona jest zastawa, chyba, że znajduje się na nich znak, który informuje o możliwości mycia w zmywarce.
Często jednak, mimo oznaczeń, szkło i inne elementy zastawy zaczynają matowieć. Dzieje się tak, ponieważ mycie w zmywarce, nawet przy użyciu specjalnych soli i nabłyszczaczy, jest zmywaniem dość agresywnym i w wysokiej temperaturze.
Dowiedz się również, jak czyścić tarkę do warzyw i sera z trudnych, zaschniętych plam. Nie ma nic prostszego. Kuchenna akcesoria drewniane również wymagają odpowiedniej pielęgnacji, aby wyglądały jak nowe przez wiele lat- sprawdź, jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne.
Jak dbać o zastawę stołową?
Srebrne sztućce i inne elementy zastawy
Srebrną zastawę warto trzymać w pudełku, najlepiej zawinięte w ściereczki, aby zapobiec powstawaniu nieestetycznych, ciemnych plam. Jeśli jednak zastawa zaśniedziała, przełóżmy ją do większej miski.
Następnie zalejmy zimną wodą z dodatkiem soli i odstawmy na całą noc. Rano umyjmy je i przepolerujmy pastą do zębów- będą wyglądać jak nowe.
Porcelana
Zastawa porcelanowa jest bardzo wrażliwa na gwałtowne zmiany temperatury, zwłaszcza kiedy przechowujemy ją w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Zanim rozłożymy ją więc na stole w kuchni, przestawmy ją na chwilę do pomieszczenia, w którym jest cieplej, ale nie będzie za dużego skoku temperatury, np. do przedpokoju, inaczej może popękać.
Szkło
Kieliszki do wina, szklanki, talerze zrobione ze szkła myjmy ręcznie. Zmywarka przyczyni się do szybkiego zmatowienia zastawy, która będzie wyglądać na starą i podniszczoną.
Czyste szklanki i kieliszki przepolerujmy przed postawieniem na stole suchą szmatką do polerki- będą lśnić i staną się ozdobą stołu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cukinia po prowansalsku - prosty przepis na aromatyczny i lekki obiad
Na jakich oczkach należy zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane? Drobny szczegół ma znaczenie
Jak zrobić niezapomniane szare kluski? Przepis krok po kroku
Źródło: weraandacountry.pl