Nastawiasz ogórki na zimę? A może w tym roku przygotujesz fantastyczne ogórki kiszone z miodem? Smakują sto razy lepiej od klasycznych, a wystarczy, że oprócz czosnku, kopru i chrzanu do słoików dołożysz też trochę miodu. Efekt przerośnie twoje oczekiwania, a w następnym roku z pewnością zwiększysz swoją produkcję.
Kiszone ogórki są od wielu lat hitem naszych spiżarni. Możemy nie robić na zimę kompotów i dżemów, ale ogórki muszą być. W końcu, gdzie zimą kupimy tak dobre kiszone ogórki, jak domowe? Są nie tylko smaczne, ale bardzo zdrowe, a nawet wartościowsze od surowych ogórków.
Smażona ryba w panierce z płatków kukurydzianych. Chrupiąca i soczysta zarazem
CZYTAJ DALEJDziś proponujemy wam wprowadzenie małej zmiany do tradycyjnej receptury na kiszone ogórki. Do zalewy dodajcie trochę miodu, a otrzymacie pyszne ogórki kiszone z miodem. Jak obawiacie się, czy wyjdą dobre, nastawcie kilka słoików na próbę. Z pewnością się nie zawiedziecie.
Jak zrobić ogórki kiszone z miodem?
Składniki:
2 kg małych ogórków gruntowych
8 ząbków czosnku
4 gałązki kopru z nasionami
kawałek korzenia świeżego chrzanu
4 liście wiśni, porzeczki czarnej lub dębu
kilka ziaren pieprzu
2 l wody
2 czubate łyżki soli niejodowanej
1 łyżka miodu
Przygotowanie ogórków kiszonych z miodem
Ogórki przebierz, dokładnie umyj w zimnej wodzie, osusz. Słoiki wyparz w piekarniku, wystudź.
Do każdego litrowego słoika wrzuć dwa przekrojone ząbki czosnku, gałązkę kopru, kawałek chrzanu, liść wiśni i po 2-3 ziarna pieprzu. Słoiki ciasno wypełnij ogórkami.
Na zalewę wodę zagotuj w garnku. Dodaj do niej sól i miód, wymieszaj, zagotuj. Gorącą wodą zalej ogórki w słoikach, zakręć.
Słoiki pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu. Gdy woda w ogórkach zmętnieje, wynieś je w chłodne i ciemne miejsce.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ogórki kiszone w koreańskim stylu, a także stary przepis na ogórki kiszone.
canva/Gasfull z Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: