Smakosze.pl
ogórki kiszone z miodem

canva/Adam88xx

Fantastyczne ogórki kiszone z miodem. Smakują 100 razy lepiej od klasycznych

3 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Nastawiasz ogórki na zimę? A może w tym roku przygotujesz fantastyczne ogórki kiszone z miodem? Smakują sto razy lepiej od klasycznych, a wystarczy, że oprócz czosnku, kopru i chrzanu do słoików dołożysz też trochę miodu. Efekt przerośnie twoje oczekiwania, a w następnym roku z pewnością zwiększysz swoją produkcję.

Kiszone ogórki są od wielu lat hitem naszych spiżarni. Możemy nie robić na zimę kompotów i dżemów, ale ogórki muszą być. W końcu, gdzie zimą kupimy tak dobre kiszone ogórki, jak domowe? Są nie tylko smaczne, ale bardzo zdrowe, a nawet wartościowsze od surowych ogórków.

Smażona ryba w panierce z płatków kukurydzianych

Smażona ryba w panierce z płatków kukurydzianych. Chrupiąca i soczysta zarazem

CZYTAJ DALEJ

Dziś proponujemy wam wprowadzenie małej zmiany do tradycyjnej receptury na kiszone ogórki. Do zalewy dodajcie trochę miodu, a otrzymacie pyszne ogórki kiszone z miodem. Jak obawiacie się, czy wyjdą dobre, nastawcie kilka słoików na próbę. Z pewnością się nie zawiedziecie.

Jak zrobić ogórki kiszone z miodem?

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych

  • 8 ząbków czosnku

  • 4 gałązki kopru z nasionami

  • kawałek korzenia świeżego chrzanu

  • 4 liście wiśni, porzeczki czarnej lub dębu

  • kilka ziaren pieprzu

  • 2 l wody

  • 2 czubate łyżki soli niejodowanej

  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie ogórków kiszonych z miodem

Ogórki przebierz, dokładnie umyj w zimnej wodzie, osusz. Słoiki wyparz w piekarniku, wystudź.

Do każdego litrowego słoika wrzuć dwa przekrojone ząbki czosnku, gałązkę kopru, kawałek chrzanu, liść wiśni i po 2-3 ziarna pieprzu. Słoiki ciasno wypełnij ogórkami.

Na zalewę wodę zagotuj w garnku. Dodaj do niej sól i miód, wymieszaj, zagotuj. Gorącą wodą zalej ogórki w słoikach, zakręć.

Słoiki pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu. Gdy woda w ogórkach zmętnieje, wynieś je w chłodne i ciemne miejsce.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ogórki kiszone w koreańskim stylu, a także stary przepis na ogórki kiszone.

miód

canva/Gasfull z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >