Jak najlepiej kisić ogórki? Garść porad
Ogórki kiszone są zdrowym i smakowitym dodatkiem do kanapek czy innych dań. Zrobienie ich w domu nie będzie stanowiło wyzwania, jeśli będziemy kierować się kilkoma zasadami. Odpowiednie przyrządzenie solanki, czyli m.in. wsypanie soli do nieco przestudzonej wody, to jeden z kluczy do sukcesu. Sprawdźcie, o co jeszcze warto zadbać.
Ogórki można zarówno marynować — np. tak jak w tym przepisie na pyszne krokodylki — jak i kisić. Polecaliśmy wam już wyjątkową koreańską recepturę, inspirowaną klasyczną metodą przyrządzania kimchi z kapusty pekińskiej. Dziś wyjaśniamy jak przygotować ogórki bardziej tradycyjnie.
Jak dobrze kisić ogórki?
W przygotowaniu pysznych przetworów kluczowe jest użycie odpowiednich narzędzi i produktów wysokiej jakości. Niemniej ważna będzie technika. Jest 5 ważnych kwestii, o które należy zadbać, by przyrządzane ogórki zachwyciły nas smakiem.
1. Wybór ogórków
Nie każde kupione w sklepie warzywo nada się do przygotowania smacznej kiszonki. Najlepiej sprawdzą się ogórki nieduże, o długości około 10 cm, które charakteryzuje intensywnie zielona skórka. Dobrze, by przy tym były podłużne, niezbyt grube i miały przejaśnienia na końcach.
2. Odpowiednia sól
Najlepsza do kiszenia będzie ta niejodowana i nieoczyszczona. Ogórki przyrządzone z jej dodatkiem będą miały głębszy smak, a sam wyrób zyska na wartości. Będzie bowiem zawierał zdecydowanie więcej mikroelementów.
3. Dobrze przygotowane słoiki
Naczynia należy wyparzyć i o tym zazwyczaj pamiętamy. Warto jednak też uważnie przyjrzeć się pokrywkom i odłożyć na bok te, które mają rdzawe ślady. Obecność żelaza w bezpośrednim sąsiedztwie kiszonki może bowiem przyczynić się do jej zepsucia.
4. Dobrze przygotowana solanka
Na to często nie zwracamy uwagi, a jest bardzo istotne. Sól należy wsypywać do wody już ostudzonej po zagotowaniu. W ten sposób nie przesadzimy z jej ilością i będziemy w stanie z łatwością ją rozpuścić. O to właśnie chodzi.
5. Dobrej jakości woda
Woda z kranu, której używamy najczęściej, nierzadko bogata jest w chlor albo twarda. Zastąpienie jej nawet tanią wodą butelkowaną spowoduje, że smak wyrobu się zmieni. Spróbujcie koniecznie przy kolejnej próbie zrobienia domowych ogórków kiszonych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cukinia po prowansalsku - prosty przepis na aromatyczny i lekki obiad
Na jakich oczkach należy zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane? Drobny szczegół ma znaczenie
Jak zrobić niezapomniane szare kluski? Przepis krok po kroku
Źródło: lokalnyrolnik