Chłodnik litewski zdetronizowany. Ogórkowy zachwyci nawet największych sceptyków
Ogłaszamy, że popularny chłodnik litewski został właśnie zdetronizowany. Jego miejsce zajął chłodnik ogórkowy, który zachwyci nawet sceptyków. Jego podstawowymi składnikami są mleczny napój fermentowany oraz świeże ogórki. Smak całości dopełnia czosnek i koperek. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie. Przekonajcie się o tym sami.
Chłodniki to zupy idealne na upał. Są lekkie i serwuje się je na zimno, dzięki czemu w gorący dzień po prostu chce się je jeść. Najpopularniejszym chłodnikiem jest niewątpliwie litewski. Przygotowuje się go z dodatkiem botwinki lub buraka, dzięki czemu ma apetyczny, różowy kolor.
Jeśli jednak nie przepadacie za buraczanym smakiem lub po prostu chcecie przygotować chłodnik szybciej, zróbcie chłodnik ogórkowy. Tu nie trzeba nic gotować, chyba że dodatki, które oczywiście nie są obowiązkowe.
Jak zrobić chłodnik ogórkowy?
Składniki:
-
2 długie ogórki
-
1 ząbek czosnku
-
500 ml kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki
-
koperek
-
sól, pieprz
Przygotowanie chłodnika ogórkowego
Ogórki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ząbek czosnku obierz, przepuść przez praskę wprost do ogórków.
Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj go do ogórka razem z kefirem. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem potrawę dobrze schłodź.
Wskazówka:
Chłodnik ogórkowy możesz podać z ugotowanym na twardo jajkiem lub samym żółtkiem. Dobrym dodatkiem będą też ugotowane, młode ziemniaki.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na chłodnik staropolski , a także na chłodnik litewski .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Tani pomysł na pyszny obiad
-
Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe. Wszystko przez gęsty dodatek pod panierką
-
Siostra Anastazja robi bajeczną zupę z truskawek. Smak jak za dawnych lat
Źródło: kwestiasmaku