Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonały patent Kuronia na chłodnik litewski. Smak wiosny

Doskonały patent Kuronia na chłodnik litewski. Smak wiosny

Chłodnik z młodej botwinki
canva/Maria_Lapina

Botwinka właśnie pojawiła się na warzywnych straganach. Ten wspaniały wiosenny produkt z łatwością zamienicie w orzeźwiający chłodnik litewski. Przyrządzony według receptury Jakuba Kuronia specjał zachwyci was bogactwem smaku i przyjemnie chrupiącym wnętrzem. Koniecznie spróbujcie.

Botwinkę stanowią pyszne młode liście i drobniutkie buraczki. Warzywo jest bardzo zdrowe i zdecydowanie warto skorzystać z okazji, by cieszyć się nim w sezonie. Możemy z niej przygotować zarówno oryginalne placki z dodatkiem cukinii, jak i tradycyjną, niezwykle smaczną zupę — chłodnik litewski.

Przepis na wyśmienity chłodnik litewski Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • 2-3 ogórki

  • pół pęczka koperku

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego

  • 400 g kefiru

  • 500 g maślanki

  • 200 ml wody

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

Przygotowanie:

Botwinę płuczemy i szatkujemy ją. Ogórki i rzodkiewki myjemy, a następnie ścieramy je na tarce o większych oczkach. Koperek oraz szczypiorek płuczemy i siekamy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy botwinkę i wsypujemy po łyżeczce cukru oraz soli.

Kiedy woda zawrze, przykrywamy naczynie i podgrzewamy zawartość przez 3 minuty. Następnie botwinkę przenosimy do osobnego naczynia i odstawiamy ją do ostudzenia. Ogórki posypujemy odrobiną soli, mieszamy i pozostawiamy je z przyprawą przez 10 minut.

Dzięki temu puszczą wodę i zmiękną. Odsączamy je z nadmiaru płynu. Do chłodnej botwinki dodajemy nabiał, a więc jogurt, maślankę oraz kefir. Mieszamy, a następnie łączymy ją z ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i szczypiorkiem.

Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, solą oraz cukrem. Podajemy z ugotowanymi na twardo, podzielonymi na ćwiartki jajkami lub z drobno krojonymi ziemniakami z wody.

Chłodnik litewski jest idealny na ciepłe dni
Chłodnik litewski jest idealny na ciepłe dni

Źródło zdjęcia: canva/Maria_Lapina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron