Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe. Wszystko przez gęsty dodatek pod panierką
Znamy prosty sposób na soczyste kotlety schabowe. Wszystko przez gęsty dodatek znajdujący się pod panierką. Jest nim musztarda, która doskonale kruszy mięso, zwiększa jego soczystość i dodaje całej potrawie smaku. Czasami naprawdę warto zrobić małą zmianę w starych recepturach.
Kochamy kotlety schabowe za ich smak i łatwość przygotowania. By zrobić pyszny obiad, wystarczy tylko rozbić plastry mięsa, oprószyć je przyprawami, obtoczyć w panierce i usmażyć. Kotlety wychodzą zwykle kruche i soczyste.
Jednak czasami smak i soczystość mięsa pozostawiają w nas pewien niedosyt. Można temu zapobiec, marynując wcześniej schab np. w mleku i cebuli. My jednak mamy prostszy sposób na poprawę walorów mięsa — posmarujcie je musztardą, a efekt was zachwyci.
Przepis na soczyste kotlety schabowe
Składniki:
6 plastrów schabu środkowego bez kości
ok. 6 łyżeczek musztardy
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
2 jajka
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie schabowych w musztardzie
Plastry mięsa opłucz, osusz, rozbij równomiernie przy pomocy kuchennego młotka. Oprósz je z każdej strony solą i pieprzem.
Każdy płat mięsa posmaruj z obu stron musztardą. Kotlety odstaw przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce.
Kotlety panieruj najpierw w tartej bułce, potem w rozkłóconym jajku i na końcu znowu w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Kładź kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe w jogurtowej marynacie, a także na schabowe bez panierki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sałatka szwedzka z ogórków na zimę robi się praktycznie sama. Mamy najlepszy przepis
Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników. Tani deser dla całej rodziny
Kiszenie młodej kapusty krok po kroku. Zdradzamy najlepszą recepturę
Źródło: kuchnia.wp