Siostra Anastazja robi bajeczną zupę z truskawek. Smak jak za dawnych lat
Sprawdźcie, jak siostra Anastazja robi bajeczną zupę z truskawek. Potrawa ma smak jak za dawnych lat, więc z pewnością zachwycą się nią ci, którzy pamiętają ją z dzieciństwa, jak i najmłodsi. Zupę truskawkową możecie podać na lekki, letni obiad, a także na podwieczorek.
Zupy owocowe latem cieszą się dużą popularnością. Przyciągają swoim orzeźwiającym smakiem i lekkością. Są wprost idealne na upał, bo wtedy nie mamy ochoty na sycące potrawy. Jedną z bardziej lubianych zup owocowych jest zupa truskawkowa.
Zupę truskawkową można zrobić na kilka sposobów. Niektórzy zupą nazywają kompot truskawkowy podany na ciepło z makaronem. Jednak siostra Anastazja proponuje przygotować zupę truskawkową na zimno.
Przepis siostry Anastazji na zupę truskawkową
Składniki:
50 dag truskawek
1 l wody
ok. 6 łyżek cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka śmietanki kremówki
Przygotowanie zupy z truskawek
Truskawki przebierz, opłucz, osusz, odszypułkuj. Wsyp je do kubka miksującego lub zblenduj na jednolitą masę.
Wodę zagotuj z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej ją do osłodzonego wrzątku, wymieszaj i gotuj kilka minut, aż płyn zgęstnieje.
Płyn przestudź, wymieszaj ze śmietanką. Dodaj zmiksowane truskawki i całość dokładnie wymieszaj.
Zupę z truskawek możesz podać letnią lub dobrze schłodzoną. Zaserwuj ją np. z groszkiem ptysiowym lub z minigrzankami z bułki. Po więcej inspiracji na owocowe potrawy zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na zupę owocową z makaronem, a także na pierogi z truskawkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Proste ciasto bez pieczenia z 3 składników. Tani deser dla całej rodziny
Kiszenie młodej kapusty krok po kroku. Zdradzamy najlepszą recepturę
Ile czasu gotować kukurydzę? Przez 1 błąd ziarna będą twarde i łykowate Źródło: siostra-anastazja