Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja robi bajeczną zupę z truskawek. Smak jak za dawnych lat
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.06.2022 17:26

Siostra Anastazja robi bajeczną zupę z truskawek. Smak jak za dawnych lat

siostra Anastazja, zupa truskawkowa
screen z filmiku na kanale Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/sbossert

Sprawdźcie, jak siostra Anastazja robi bajeczną zupę z truskawek. Potrawa ma smak jak za dawnych lat, więc z pewnością zachwycą się nią ci, którzy pamiętają ją z dzieciństwa, jak i najmłodsi. Zupę truskawkową możecie podać na lekki, letni obiad, a także na podwieczorek.

Zupy owocowe latem cieszą się dużą popularnością. Przyciągają swoim orzeźwiającym smakiem i lekkością. Są wprost idealne na upał, bo wtedy nie mamy ochoty na sycące potrawy. Jedną z bardziej lubianych zup owocowych jest zupa truskawkowa.

Zupę truskawkową można zrobić na kilka sposobów. Niektórzy zupą nazywają kompot truskawkowy podany na ciepło z makaronem. Jednak siostra Anastazja proponuje przygotować zupę truskawkową na zimno.

Przepis siostry Anastazji na zupę truskawkową

Składniki:

  • 50 dag truskawek

  • 1 l wody

  • ok. 6 łyżek cukru

  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka śmietanki kremówki

Przygotowanie zupy z truskawek

Truskawki przebierz, opłucz, osusz, odszypułkuj. Wsyp je do kubka miksującego lub zblenduj na jednolitą masę.

Wodę zagotuj z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej ją do osłodzonego wrzątku, wymieszaj i gotuj kilka minut, aż płyn zgęstnieje.

Płyn przestudź, wymieszaj ze śmietanką. Dodaj zmiksowane truskawki i całość dokładnie wymieszaj.

Zupę z truskawek możesz podać letnią lub dobrze schłodzoną. Zaserwuj ją np. z groszkiem ptysiowym lub z minigrzankami z bułki. Po więcej inspiracji na owocowe potrawy zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na zupę owocową z makaronem, a także na pierogi z truskawkami.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: