Bajecznie chrupiąca cukinia smażona w cieście naleśnikowym. Hit dla dużych i małych
Pomysł na pyszną przekąskę, podwieczorek lub dodatek do obiadu? Przygotuj bajecznie chrupiącą cukinię smażoną w cieście naleśnikowym. Danie jest hitem i dla dużych i dla małych i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Cukinię przygotujesz w zaledwie kilka minut.
Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Dodamy ją do zup, zapiekanek, makaronów, sałatek i wielu innych dań, w tym leczo. Przygotujemy z niej również pyszne przekąski, poprzez np. zapieczenie cukinii w cieście naleśnikowym z dodatkiem aromatycznych ziół.
Cukinię w cieście naleśnikowym możemy podać samodzielnie, jako przekąskę, możemy również stworzyć z niej pyszny i lekki obiad. Wystarczy, że podamy do niej plastry wędzonego łososia i gęsty jogurt naturalny z posiekanym koperkiem.
Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem, które na stałe powinno zagościć w naszej diecie. Jest bogatym źródłem potasu, żelaza i wielu witamin, w tym witaminy K, C i witamin z grupy B. Zawarte w warzywie antyoksydanty dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn i zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.
Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienite danie z cukinii- tu poznasz przepis na cukinię faszerowaną serem feta , to prosty i pyszny obiad dla całej rodziny.
Przepis na chrupiącą cukinię w cieście naleśnikowym
Składniki na 2 porcje:
-
większa cukinia
-
pół szklanki mleka
-
pół szklanki mąki pszennej
-
szczypta oregano i majeranku
-
sól, pieprz
-
duże jajko
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić cukinię w cieście naleśnikowym?
Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry i oprósz delikatnie solą i pieprzem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp do miski, wlej mleko, wbij jajko, dodaj suszone zioła i wymieszaj na gładką masę.
Masa konsystencją musi przypominać ciasto naleśnikowe. Nie może być ani za rzadka, ani za gęsta. Każdy kawałek cukinii obtocz w cieście i połóż na patelni z rozgrzanym olejem.
Cukinię smaż z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ alicjane
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aksamitne purée ziemniaczane z przepisu Gordona Ramsaya. Nie ma doskonalszego
-
Domowa suszona wołowina, czyli „beef jerky". Jak zrobić ją samodzielnie w domu?
Źródło: kwestiasmaku.pl