Smakosze.pl Przepisy Bajecznie chrupiąca cukinia smażona w cieście naleśnikowym. Hit dla dużych i małych
canva/ Igor Ploskin

Bajecznie chrupiąca cukinia smażona w cieście naleśnikowym. Hit dla dużych i małych

4 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na pyszną przekąskę, podwieczorek lub dodatek do obiadu? Przygotuj bajecznie chrupiącą cukinię smażoną w cieście naleśnikowym. Danie jest hitem i dla dużych i dla małych i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Cukinię przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Dodamy ją do zup, zapiekanek, makaronów, sałatek i wielu innych dań, w tym leczo. Przygotujemy z niej również pyszne przekąski, poprzez np. zapieczenie cukinii w cieście naleśnikowym z dodatkiem aromatycznych ziół.

Cukinię w cieście naleśnikowym możemy podać samodzielnie, jako przekąskę, możemy również stworzyć z niej pyszny i lekki obiad. Wystarczy, że podamy do niej plastry wędzonego łososia i gęsty jogurt naturalny z posiekanym koperkiem.

Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem, które na stałe powinno zagościć w naszej diecie. Jest bogatym źródłem potasu, żelaza i wielu witamin, w tym witaminy K, C i witamin z grupy B. Zawarte w warzywie antyoksydanty dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn i zmniejszają ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.

Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienite danie z cukinii- tu poznasz przepis na cukinię faszerowaną serem feta , to prosty i pyszny obiad dla całej rodziny.

Przepis na chrupiącą cukinię w cieście naleśnikowym

Składniki na 2 porcje:

  • większa cukinia

  • pół szklanki mleka

  • pół szklanki mąki pszennej

  • szczypta oregano i majeranku

  • sól, pieprz

  • duże jajko

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić cukinię w cieście naleśnikowym?

Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry i oprósz delikatnie solą i pieprzem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wsyp do miski, wlej mleko, wbij jajko, dodaj suszone zioła i wymieszaj na gładką masę.

Masa konsystencją musi przypominać ciasto naleśnikowe. Nie może być ani za rzadka, ani za gęsta. Każdy kawałek cukinii obtocz w cieście i połóż na patelni z rozgrzanym olejem.

Cukinię smaż z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.

Cukinia na dece

Źródło zdjęcia: canva/ alicjane

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy