Domowa suszona wołowina, czyli „beef jerky". Jak zrobić ją samodzielnie w domu?
Słyszeliście o słynnej, sycącej przekąsce „beef jerky"? Dziś powiemy wam, jak samodzielnie zrobić tę domową, suszoną wołowinę. Sprawdzi się w czasie długich, pieszych wędrówek czy na wakacjach pod namiotem. Jest lekka i trwała, a przy tym niezwykle pożywna.
„Beef jerky" to suszona wołowina, którą wymyślono w Ameryce Północnej. To właśnie tę przekąskę podjadali kowboje w czasie swoich wypraw. Znalazła się też nawet w menu astronautów z NASA. Nic dziwnego, jest lekka, trwała i pożywna.
Suszona wołowina dostarcza sporo energii, pełnowartościowego białka, a także żelaza, potasu, magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B i witaminy D. Trudno znaleźć inną, tak odżywczą przekąskę. Można ją zamówić przez internet, ale bez większego problemu da się ją zrobić domowym sposobem. I z pewnością warto to zrobić, bo będzie bardziej naturalna.
Dzięki wysuszeniu, a więc maksymalnemu usunięciu wody, mięso zyskuje dużą trwałość. Bez warunków chłodniczych można je przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Nie straszne mu nawet promienie słoneczne.
Przygotowanie suszonej wołowiny
Składniki na 6 porcji po ok. 50 g:
1 kg chudej wołowiny, np. z udźca, ligawy, rumsztyku, pokrojonego w cienkie plastry
na marynatę:
200 ml sosu Worcestershire
200 ml sosu sojowego
2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka wędzonej papryki
1/4 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka chilli w płatkach.
1 łyżka miodu
Przygotowanie suszonej wołowiny
Składniki marynaty wymieszaj w misce. Włóż do niej plastry mięsa, wymieszaj. Przykryj folią, wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Kawałki mięsa wyjmij z marynaty i rozłóż na papierowym ręczniku. Osusz je ręcznikiem również od góry.
Płaty mięsa rozłóż równomiernie na kratce z piekarnika. Wstaw do piekarnika o temperaturze 80 st. C i susz, aż mięso będzie twarde. Co jakiś czas uchyl piekarnik, by wypuścić z niego nadmiar wilgoci.
Wysuszone plastry mięsa pokrój, a najlepiej potnij przy pomocy nożyczek na kawałki w sam raz na jeden kęs. Do wyjazdu przechowuj je szczelnie zamknięte w słoiku, w suchym i chłodnym miejscu.
Na co zwrócić uwagę przygotowując suszoną wołowinę?
Do suszenia najlepiej nadają się chude kawałki mięsa. Tłuste fragmenty zatrzymują wilgoć i są trudne do suszenia.
Mięso do suszenia należy pokroić w cienkie plasterki. Dzięki temu równomiernie się wysuszy.
Mięso do suszenia trzeba marynować co najmniej 3 godziny. Jednak o wiele lepsze rezultaty otrzymuje się po dobie trzymania wołowiny w marynacie.
W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne przekąski, np. na paluchy z ciasta do pizzy, a także na domowe wafelki Knoppers.
Źródło zdjęcia: canva/gbh007
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Boska surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Kwaśny i chrupiący przysmak
Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego
Lekka i zdrowa wersja kremowej marchewki z groszkiem. Prosty przepis
Źródło: sklep.jack-wolfskin