Smakosze.pl
Gordon Ramsay, puree ziemniaczane

S Meddle/ITV/REX/Shutterstock/EAST NEWS, canva/pixelshot

Aksamitne purée ziemniaczane z przepisu Gordona Ramsaya. Nie ma doskonalszego

4 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Miłośników ziemniaków zapraszamy dziś na purée ziemniaczane z przepisu Gordona Ramsaya. Jest niezwykle aksamitne i puszyste i chyba nie ma doskonalszego. Sekretem tego dodatku nie są składniki, a odpowiednie ich przygotowanie. Skuście się chociaż raz, a często będziecie wracać do tej receptury.

Ziemniaki są naszym ulubionym dodatkiem do dań obiadowych. Zwykle je gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i podajemy w całości lub tłuczone. Można je jednak przerobić na smaczną, kremową masę, czyli na purée. Nie jest to wcale trudne, ale warto wiedzieć, jak najlepiej to zrobić. I właśnie dlatego serwujemy wam przepis samego mistrza, Gordona Ramsaya.

placki z cukinii

Najsmaczniejsze placki z cukinii. Banalny pomysł na obiad dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Przepis Gordona Ramsaya na purée ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • ok. 100 ml mleka

  • 4-5 łyżek masła

  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie aksamitnego purée

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, włóż do garnka. Zalej zimną wodą, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj je ok. 20 minut, aż będą miękkie.

Ziemniaki odcedź, przestudź, obierz. Jeszcze dobrze ciepłe przeciśnij przez praskę i ewentualnie przetrzyj przez sito.

Purée przełóż do suchego garnka i lekko odparuj. Dodaj 4 łyżki masła i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Mleko zagotuj, wrzące wlej do masy ziemniaczanej i całość energicznie mieszaj, by dobrze spulchnić masę. Na koniec wmieszaj w purée pozostałe masło.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Ramsaya na spaghetti bolognese oraz na kremową jajecznicę.

tłuczone ziemniaki

tłuczone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: karmelowy

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >