Smakosze.pl

S Meddle/ITV/REX/Shutterstock/EAST NEWS, canva/pixelshot

Aksamitne purée ziemniaczane z przepisu Gordona Ramsaya. Nie ma doskonalszego

4 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Miłośników ziemniaków zapraszamy dziś na purée ziemniaczane z przepisu Gordona Ramsaya. Jest niezwykle aksamitne i puszyste i chyba nie ma doskonalszego. Sekretem tego dodatku nie są składniki, a odpowiednie ich przygotowanie. Skuście się chociaż raz, a często będziecie wracać do tej receptury.

Ziemniaki są naszym ulubionym dodatkiem do dań obiadowych. Zwykle je gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i podajemy w całości lub tłuczone. Można je jednak przerobić na smaczną, kremową masę, czyli na purée. Nie jest to wcale trudne, ale warto wiedzieć, jak najlepiej to zrobić. I właśnie dlatego serwujemy wam przepis samego mistrza, Gordona Ramsaya.

Przepis Gordona Ramsaya na purée ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • ok. 100 ml mleka

  • 4-5 łyżek masła

  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie aksamitnego purée

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, włóż do garnka. Zalej zimną wodą, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj je ok. 20 minut, aż będą miękkie.

Ziemniaki odcedź, przestudź, obierz. Jeszcze dobrze ciepłe przeciśnij przez praskę i ewentualnie przetrzyj przez sito.

Purée przełóż do suchego garnka i lekko odparuj. Dodaj 4 łyżki masła i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Mleko zagotuj, wrzące wlej do masy ziemniaczanej i całość energicznie mieszaj, by dobrze spulchnić masę. Na koniec wmieszaj w purée pozostałe masło.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Ramsaya na spaghetti bolognese oraz na kremową jajecznicę .

tłuczone ziemniaki
tłuczone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: karmelowy

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]