Jak wykorzystać mięso po rosole? 5 sprawdzonych patentów
Często gotujesz rosół? A wiesz, jak wykorzystać mięso po rosole? Zdradzimy ci pięć sprawdzonych patentów na łatwe i smaczne jego wykorzystanie. Będziesz zaskoczony, jakie rarytasy możesz przygotować na jego bazie. Gotowane mięso doskonale nadaje się na farsz do pierogów i krokietów, ale nie tylko. Poznaj inne jego możliwości.
Rosół to jedna z ulubionych, polskich zup. Gotujemy go dość często, bo jest smaczny i dość łatwy do przygotowania. Podstawą esencjonalnego smaku tej zupy jest między innymi spora ilość różnorodnego mięsa. Niestety zwykle zostaje ono po zjedzeniu wywaru. Co z nim zrobić?
Mięso z rosołu najlepiej po prostu od razu zjeść. Jest niezwykle smaczne, a przy tym lekkostrawne. A osoby gotujące nie pozostają z problemem, co z nim zrobić. Jeśli jednak mięso nie zniknie szybko z półmiska, trzeba je przerobić.
5 pomysłów na wykorzystanie mięsa po rosole
Rosół gotuje się zwykle z kilku rodzajów mięs. Tę mieszankę warto wykorzystać np. do przygotowania wyjątkowego pasztetu. Wystarczy tylko oczyścić mięso z kości i tłuszczu i przepuścić przez maszynkę. Potem należy je wymieszać z żółtkami i odrobiną tartej bułki i dobrze przyprawić. Na koniec można je połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Teraz pozostaje tylko przełożyć masę do natłuszczonej foremki i upiec.
Z posiekanego lub zmielonego mięsa po rosole da się też przygotować smaczny farsz do pierogów czy naleśników. Rozdrobnione mięso można wymieszać z jajkiem lub 1-2 łyżkami gęstej śmietany i przyprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i czarnym.
Na bazie mięsa z rosołu warto też przygotować zapiekankę makaronową. W tym celu mięso trzeba pokroić na kawałki, a grubszy makaron ugotować. Oba składniki można wymieszać z kawałkami warzyw, np. cukinii, papryki, cebuli. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy.
Gotowane mięso z rosołu możesz też użyć do obłożenia pizzy. Pokrojone na kawałki rozłóż je na cieście posmarowanym sosem. Dodaj też np. pokrojone pieczarki, cebulę i kukurydzę. Całość posyp startą mozzarellą i upiecz.
Świetnym, prostym sposobem na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu jest hamburger. No może nie taki klasyczny, ale z gotowanym, szarpanym mięsem. Do tej potrawy najlepiej sprawdzi się wołowina, ale kurczak też będzie ok. Kawałki mięsa włóż do bułki do hamburgera i poprzekładaj je warzywami, np. sałatą, cebulą, pomidorem, kiszonym ogórkiem. Dopełnieniem całości będą sosy.
By nic z rosołu się nie zmarnowało
Jeśli od razu nie masz chęci ani potrzeby, by przerabiać mięso z rosołu, wystudź je i wstaw do lodówki. Najlepiej owiń naczynie z mięsem folią spożywczą, by nie obsychało i nie chłonęło obcych zapachów.
Podobnie jak mięso, możesz też przerobić warzywa z rosołu. Nie pozwól, by zmarnowała się duża ilość gotowanych marchewek, pietruszka i seler. Możesz je również dodać do pasztetu czy farszu. Doskonale smakuje także sałatka jarzynowa przygotowana na bazie tych warzyw. Na naszej stronie znajdziesz też dokładny przepis na galaretkę z pozostałości po rosole, a także na pyzy z nadzieniem z mięsa po rosole.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Boska surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Kwaśny i chrupiący przysmak
Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego
Lekka i zdrowa wersja kremowej marchewki z groszkiem. Prosty przepis
Źródło: stronakuchni