Chrupiąca pizza z cukinii z dodatkami
Pizzę można przygotować na wiele sposobów. Jednak zazwyczaj eksperymentujemy z dodatkami. Tymczasem dzięki temu przepisowi, ciasto zyska zupełnie innego smaku. Wszystko za sprawą cukinii, która nadaje mu delikatności.
Warto wykorzystać sezon na cukinię i dodawać ją nie tylko do tak oczywistych dań jak leczo czy placki z cukinii , ale również do mniej oczywistych potraw. Ciekawą opcją może być właśnie przygotowanie pizzy na bazie ciasta z cukinią.
Taka pizza jest nie tylko o wiele zdrowsza, ale też wyśmienicie smakuje. Dzięki odpowiednim dodatkom jej smak nabiera o wiele większe głębi.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić pizzę z cukinii?
Aby zrobić to nietypowe ciasto na pizzę, potrzebujemy przede wszystkim startą i pozbawioną części cukinię. Do takiego warzywa dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia, bo ciasto odpowiednio wyrosło.
Taką pizzę najlepiej podawać z koktajlowymi pomidorkami oraz startym serem. Dla osób, które nie stronią od mięsa, ciekawą propozycją będzie dorzucenie plasterków kiełbasy, bądź przysmażonego wcześniej boczku.
Składniki:
-
0,5 kg cukinii
-
3 jajka rozmiar
-
200 g mąki
-
400 pomidorków koktajlowych
-
4 ząbki czosnku
-
szczypiorek
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
tarty ser
-
sól i pieprz
Zacznij od starcia cukinii na dużych oczkach, a następnie od staw ją na około 10 minut aż puści soki. W tym czasie przygotuj resztę składników, posiekaj koperek i cebulkę.
W kolejnej fazie wyciśnij cukinię i przełóż ją do miski. Dorzuć do niej wcześniej rozmącone jajka, zieleninę, przeciśnięty przez prasę czosnek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Odpowiednio dopraw.
Posmakuj olejem dno formy, a następnie rozłóż na niej ciasto na pizzę. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po upływie pół godziny wyjmij pizzę i posyp ją tartym serem, a następnie włóż do wyłączonego już piekarnika na następne 10 minut.
Źródło: Canva (Lesyy, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl