Smakosze.pl Przepisy Chrupiąca pizza z cukinii z dodatkami
Canva (Lesyy, Getty Images)

Chrupiąca pizza z cukinii z dodatkami

13 sierpnia 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Pizzę można przygotować na wiele sposobów. Jednak zazwyczaj eksperymentujemy z dodatkami. Tymczasem dzięki temu przepisowi, ciasto zyska zupełnie innego smaku. Wszystko za sprawą cukinii, która nadaje mu delikatności.

Warto wykorzystać sezon na cukinię i dodawać ją nie tylko do tak oczywistych dań jak leczo czy placki z cukinii , ale również do mniej oczywistych potraw. Ciekawą opcją może być właśnie przygotowanie pizzy na bazie ciasta z cukinią.

Taka pizza jest nie tylko o wiele zdrowsza, ale też wyśmienicie smakuje. Dzięki odpowiednim dodatkom jej smak nabiera o wiele większe głębi.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić pizzę z cukinii?

Aby zrobić to nietypowe ciasto na pizzę, potrzebujemy przede wszystkim startą i pozbawioną części cukinię. Do takiego warzywa dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia, bo ciasto odpowiednio wyrosło.

Taką pizzę najlepiej podawać z koktajlowymi pomidorkami oraz startym serem. Dla osób, które nie stronią od mięsa, ciekawą propozycją będzie dorzucenie plasterków kiełbasy, bądź przysmażonego wcześniej boczku.

Składniki:

  • 0,5 kg cukinii

  • 3 jajka rozmiar

  • 200 g mąki

  • 400 pomidorków koktajlowych

  • 4 ząbki czosnku

  • szczypiorek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • tarty ser

  • sól i pieprz

Zacznij od starcia cukinii na dużych oczkach, a następnie od staw ją na około 10 minut aż puści soki. W tym czasie przygotuj resztę składników, posiekaj koperek i cebulkę.

W kolejnej fazie wyciśnij cukinię i przełóż ją do miski. Dorzuć do niej wcześniej rozmącone jajka, zieleninę, przeciśnięty przez prasę czosnek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj aż powstanie jednolita masa. Odpowiednio dopraw.

Posmakuj olejem dno formy, a następnie rozłóż na niej ciasto na pizzę. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po upływie pół godziny wyjmij pizzę i posyp ją tartym serem, a następnie włóż do wyłączonego już piekarnika na następne 10 minut.

Jak przygotować pizzę z cukinii?
Jak przygotować pizzę z cukinii?

Źródło: Canva (Lesyy, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy