Smakosze.pl
Golonka

canva.com/arfo, Getty Images Pro

Golonka w złocistej okrasie wg przepisu Magdy Gessler

13 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Golonka Magdy Gessler nie ma sobie równych - do jej restauracji przybywa wiele osób, chcących spróbować tego rarytasu. Z poniższym przepisem będziesz mógł zrobić ją we własnym domu. Jej smak i zapach obezwładniają nawet największych niejadków.

Golonka jest daniem wymagającym sporo pracy i czasu, jednak warto poświęcić je dla efektu końcowego. Soczyste, rozpadające się w ustach mięso wynagradza cały włożony w nie wysiłek.

Magda Gessler w swojej restauracji "U Fukiera" ma w menu bardzo podobną golonkę - jeśli więc nie chcesz wydawać na nią ogromnej sumy pieniędzy, sporządź ją w swojej kuchni. Z pewnością domownicy będą zachwyceni daniem, jakie im zaproponujesz.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na golonkę wg przepisu Magdy Gessler

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 4 golonki tylne

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • Kawałek selera

  • 1 por

  • 1 butelka ciemnego piwa

  • Łyżka słodkiej papryki

  • Łyżka majeranku

  • Pół łyżki mielonego kminku

  • Pół łyżeczki mielonego pieprzu

  • 10 ziaren czarnego pieprzu

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • Sól

  • Olej

Zacznij od opalenia golonek z włosów. Umyj je, przełóż do dużego garnka, zalej wodą, wrzuć pieprz w ziarnach, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj mięso przez 2 godziny. Po tym czasie dorzuć obrane marchewki, pietruszkę, seler i białą część pora. Gotuj kolejną godzinę.

Gołąbki podczas zawijania

Jak błyskawicznie zawijać gołąbki?

CZYTAJ DALEJ

Wyjmij mięso z wywaru i odstaw do ostudzenia. W dużej misce wymieszaj piwo, majeranek, siekany czosnek, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem oraz solą. Zanurz w marynacie golonki na jedną godzinę.

Po marynowaniu wstaw golonkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na jedną godzinę. W międzyczasie podlewaj ją marynatą. Smacznego.

Golonka

Źródło: canva.com/pabkov, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >