Golonka w złocistej okrasie wg przepisu Magdy Gessler
Golonka Magdy Gessler nie ma sobie równych - do jej restauracji przybywa wiele osób, chcących spróbować tego rarytasu. Z poniższym przepisem będziesz mógł zrobić ją we własnym domu. Jej smak i zapach obezwładniają nawet największych niejadków.
Golonka jest daniem wymagającym sporo pracy i czasu, jednak warto poświęcić je dla efektu końcowego. Soczyste, rozpadające się w ustach mięso wynagradza cały włożony w nie wysiłek.
Magda Gessler w swojej restauracji "U Fukiera" ma w menu bardzo podobną golonkę - jeśli więc nie chcesz wydawać na nią ogromnej sumy pieniędzy, sporządź ją w swojej kuchni. Z pewnością domownicy będą zachwyceni daniem, jakie im zaproponujesz.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na golonkę wg przepisu Magdy Gessler
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
4 golonki tylne
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
Kawałek selera
1 por
1 butelka ciemnego piwa
Łyżka słodkiej papryki
Łyżka majeranku
Pół łyżki mielonego kminku
Pół łyżeczki mielonego pieprzu
10 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Sól
Olej
Zacznij od opalenia golonek z włosów. Umyj je, przełóż do dużego garnka, zalej wodą, wrzuć pieprz w ziarnach, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj mięso przez 2 godziny. Po tym czasie dorzuć obrane marchewki, pietruszkę, seler i białą część pora. Gotuj kolejną godzinę.
Wyjmij mięso z wywaru i odstaw do ostudzenia. W dużej misce wymieszaj piwo, majeranek, siekany czosnek, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem oraz solą. Zanurz w marynacie golonki na jedną godzinę.
Po marynowaniu wstaw golonkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na jedną godzinę. W międzyczasie podlewaj ją marynatą. Smacznego.
Źródło: canva.com/pabkov, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2.pl