Smakosze.pl

canva.com/arfo, Getty Images Pro

Golonka w złocistej okrasie wg przepisu Magdy Gessler

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Golonka Magdy Gessler nie ma sobie równych - do jej restauracji przybywa wiele osób, chcących spróbować tego rarytasu. Z poniższym przepisem będziesz mógł zrobić ją we własnym domu. Jej smak i zapach obezwładniają nawet największych niejadków.

Golonka jest daniem wymagającym sporo pracy i czasu, jednak warto poświęcić je dla efektu końcowego. Soczyste, rozpadające się w ustach mięso wynagradza cały włożony w nie wysiłek.

Magda Gessler w swojej restauracji "U Fukiera" ma w menu bardzo podobną golonkę - jeśli więc nie chcesz wydawać na nią ogromnej sumy pieniędzy, sporządź ją w swojej kuchni. Z pewnością domownicy będą zachwyceni daniem, jakie im zaproponujesz.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na golonkę wg przepisu Magdy Gessler

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule  pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 4 golonki tylne

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • Kawałek selera

  • 1 por

  • 1 butelka ciemnego piwa

  • Łyżka słodkiej papryki

  • Łyżka majeranku

  • Pół łyżki mielonego kminku

  • Pół łyżeczki mielonego pieprzu

  • 10 ziaren czarnego pieprzu

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • Sól

  • Olej

Zacznij od opalenia golonek z włosów. Umyj je, przełóż do dużego garnka, zalej wodą, wrzuć pieprz w ziarnach, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj mięso przez 2 godziny. Po tym czasie dorzuć obrane marchewki, pietruszkę, seler i białą część pora. Gotuj kolejną godzinę.

Wyjmij mięso z wywaru i odstaw do ostudzenia. W dużej misce wymieszaj piwo, majeranek, siekany czosnek, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem oraz solą. Zanurz w marynacie golonki na jedną godzinę.

Po marynowaniu wstaw golonkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na jedną godzinę. W międzyczasie podlewaj ją marynatą. Smacznego.

Golonka
undefined

Źródło: canva.com/pabkov, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >