Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto ze śliwkami pod kruszonką
Adam Moskal
Adam Moskal 13.08.2021 02:00

Ciasto ze śliwkami pod kruszonką

Ciasto ze śliwkami
canva.com/Bartosz Luczak, Getty Images

Ciasto ze śliwkami nie jest najłatwiejszym wypiekiem do wykonania. Mimo wszystko efekt, jaki można zobaczyć po wyjęciu go z piekarnika, przechodzi wszelkie oczekiwania. Kruszonka na powierzchni jedynie udoskonala całe doświadczenie.

Ciasto ze śliwkami zachwyci każdego łasucha, który uwielbia słodkie wypieki. W tym przepisie prezentujemy ciasto drożdżowe, a więc potrzeba do niego odrobiny cierpliwości oraz pewnej ręki.

Opanowując jednak odpowiednią technikę wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego, osiągnęło się najtrudniejsze. Jeśli chcesz, aby ciasto smakowało i wyglądało jeszcze ładniej, podaj je z bitą śmietaną czy lodami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto ze śliwkami pod kruszonką

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • opakowanie świeżych drożdży

  • szklanka mleka

  • 3 jajka

  • 2 żółtka

  • pół szklanki cukru

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • pół kostki masła

  • 400-500 g śliwek węgierek

Na początku pokruszone drożdże umieść w misce, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i zacznij ucierać. Następnie zalej drożdże ciepłym mlekiem, zamieszaj i odstaw na 15 minut.

Jajka zmiksuj wraz z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaj do niej przesianą przez sitko mąkę w ilości 1,5 szklanki i wlej drożdże. Zacznij ugniatać ciasto. Do ugniecionego ciasta dodaj 3/4 roztopionego masła. Zagnieć ponownie i odstaw na 1.5 h do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę i masło zagnieć w kulkę. Wstaw ją do zamrażalnika. Formę do pieczenia wyłóż ciastem drożdżowym, a na nim układaj połówki śliwek bez pestek. Kruszonkę wyjmij z zamrażalnika i rozkrusz ją na śliwkach. Piecz całość w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Smacznego.

Ciasto śliwkowe z kruszonką
undefined

Źródło: canva.com/Bartosz Luczak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: msn.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto