Smakosze.pl

pixabay.com

Słodko-słone placki z cukinii z fetą

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Agnieszka Woźniak

Leciutkie, z miękkim środkiem… po prostu pyszne. Niektórzy boją się, że cukinia smażona na patelni po prostu się rozpadnie. Aby tak się nie stało, wystarczy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, po starciu cukinii odlewamy z niej nadmiar wody, a po drugie nie zapominamy o dodaniu jajek i 4 łyżek mąki. Konsystencja ciasta powinna być gęsta – nieco bardziej gęsta niż na naleśniki.

Przepis na placki ziemniaczane z cukinii z serem feta

Składniki:

1 średnia cukinia (ok. 300 g)100 g sera feta4 łyżki mąki pszennej1 jajko2 łyżki posiekanych ziół lub natki pietruszkisól, pieprzolej lub masło klarowane do smażeniado dekoracji: 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy cukinię: myjemy dokładnie pod bieżącą, zimną wodą i odcinamy oba końce; jeśli cukinia jest młoda i miękka nie ma potrzeby jej obierania, w przeciwnym razie należy to zrobić. Warzywo ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cukinię solimy i zostawiamy na kilka minut, aby puściła soki. Po chwili odlewamy zebraną wodę. Nie ma potrzeby dodatkowego jej przecedzania.

 Do cukinii dodajemy ser feta, jajko, świeże zioła i mąkę oraz szczyptę mielonego pieprzu.

Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, kokosowy lub masło klarowane. Z masy formujemy placki. Porcje kładziemy na nagrzany olej i lekko rozprowadzamy na kształt okrągłego placka o średnicy około 8 centymetrów. Smażymy z każdej strony około 3-4 minuty do zarumienienia.

Placki wykładamy na przygotowany talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, dzięki czemu odsączymy nadmiar tłuszczu.

Propozycja podania:

Placki z cukinii z serem feta najlepiej podawać z odrobiną jogurtu naturalnego lub z kwaśną śmietaną i posypać koperkiem lub listkami bazylii. Sprawdzi się również do nich sałatka z pomidorów koktajlowych lub puree z batata. 

Jak przygotować sałatkę z pomidorów koktajlowych? 

Składniki:

pomidory koktajlowe: 10 sztukpół ogórka1 mała cebula 0,5 opakowania sera feta2 łyżki oliwy z oliwek extra virginsól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Ser feta odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na pół.

Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników. Polewamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.

Jak zrobić doskonałe puree z batatów? 

Do placków z cukinii z serem feta możemy podać puree z batatów. Ma piękny, pomarańczowy kolor i delikatny, słodki posmak. Zawiera dużo błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu i witamin. Możemy przygotować je na różne sposoby, robiąc między innymi puree z gotowanych i puree z pieczonych batatów. 

Składniki:

2 duże bataty1 łyżka masłagałka muszkatołowa (1 łyżeczka mielonej lub 1 gałka do starcia)gałązka świeżego tymiankusól, pieprz2 łyżki soku z cytryny

Puree z gotowanych batatów:

Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. 

Wrzucamy do garnka z zimną wodą, solimy i gotujemy około 20-30 minut do miękkości warzyw.

Po ugotowaniu odcedzamy wodę. Do batatów dodajemy łyżkę masła, pieprz, gałkę muszkatołową, 2 łyżki soku z cytryny i gałązki świeżego tymianku.

Całość ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy blenderem aż do uzyskania jednolitej masy. 

Puree z pieczonych batatów:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (pieczenie góra/dół).

Bataty obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą, dodajemy masło i gałązki tymianku. Całość przykrywamy pokrywką lub folią do pieczenia.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Bataty są upieczone, kiedy pokryje je chrupiąca skórka, a środek będzie po nakłuciu widelcem bardzo miękki.

Po upieczeniu dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, gałkę muszkatołową i pieprz. Całość gnieciemy tłuczkiem lub miksujemy blenderem. 

Placki z cukinii z piekarnika

Alternatywą dla smażonych placków ziemniaczanych z serem feta są te zrobione w piekarniku. Dzięki temu można przyrządzić je bez dodatku tłuszczu, w wersji fit. Jak je wykonać? Przygotowane placki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku przez 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia się placków.

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Agnieszka Woźniak

Redaktor Agnieszka Woźniak

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >