Słodko-słone placki z cukinii z fetą
pixabay.com

Słodko-słone placki z cukinii z fetą

Cukinia (inaczej kabaczek), to warzywo o delikatnym, lekko słodkim smaku, przez co idealnie komponuje się ze słoną fetą. Można ją jeść na wiele różnych sposób. Dziś pokażę Wam, jak przygotować z niej pyszne, miękkie w środku placki z serem fetą.

Leciutkie, z miękkim środkiem… po prostu pyszne. Niektórzy boją się, że cukinia smażona na patelni po prostu się rozpadnie. Aby tak się nie stało, wystarczy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, po starciu cukinii odlewamy z niej nadmiar wody, a po drugie nie zapominamy o dodaniu jajek i 4 łyżek mąki. Konsystencja ciasta powinna być gęsta – nieco bardziej gęsta niż na naleśniki.

Przepis na placki ziemniaczane z cukinii z serem feta

Składniki:

1 średnia cukinia (ok. 300 g)
100 g sera feta
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki posiekanych ziół lub natki pietruszki
sól, pieprz
olej lub masło klarowane do smażenia
do dekoracji: 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy cukinię: myjemy dokładnie pod bieżącą, zimną wodą i odcinamy oba końce; jeśli cukinia jest młoda i miękka nie ma potrzeby jej obierania, w przeciwnym razie należy to zrobić. Warzywo ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cukinię solimy i zostawiamy na kilka minut, aby puściła soki. Po chwili odlewamy zebraną wodę. Nie ma potrzeby dodatkowego jej przecedzania.

Do cukinii dodajemy ser feta, jajko, świeże zioła i mąkę oraz szczyptę mielonego pieprzu.

Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, kokosowy lub masło klarowane. Z masy formujemy placki. Porcje kładziemy na nagrzany olej i lekko rozprowadzamy na kształt okrągłego placka o średnicy około 8 centymetrów. Smażymy z każdej strony około 3-4 minuty do zarumienienia.

Placki wykładamy na przygotowany talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, dzięki czemu odsączymy nadmiar tłuszczu.

Propozycja podania:

Placki z cukinii z serem feta najlepiej podawać z odrobiną jogurtu naturalnego lub z kwaśną śmietaną i posypać koperkiem lub listkami bazylii. Sprawdzi się również do nich sałatka z pomidorów koktajlowych lub puree z batata.

Jak przygotować sałatkę z pomidorów koktajlowych?

Składniki:

pomidory koktajlowe: 10 sztuk
pół ogórka
1 mała cebula
0,5 opakowania sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Ser feta odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Pomidorki kroimy na pół.

Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników. Polewamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.

Jak zrobić doskonałe puree z batatów?

Do placków z cukinii z serem feta możemy podać puree z batatów. Ma piękny, pomarańczowy kolor i delikatny, słodki posmak. Zawiera dużo błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu i witamin. Możemy przygotować je na różne sposoby, robiąc między innymi puree z gotowanych i puree z pieczonych batatów.

Składniki:

2 duże bataty
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa (1 łyżeczka mielonej lub 1 gałka do starcia)
gałązka świeżego tymianku
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny


Puree z gotowanych batatów:

Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Wrzucamy do garnka z zimną wodą, solimy i gotujemy około 20-30 minut do miękkości warzyw.

Po ugotowaniu odcedzamy wodę. Do batatów dodajemy łyżkę masła, pieprz, gałkę muszkatołową, 2 łyżki soku z cytryny i gałązki świeżego tymianku.

Całość ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.

Puree z pieczonych batatów:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (pieczenie góra/dół).

Bataty obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy solą, dodajemy masło i gałązki tymianku. Całość przykrywamy pokrywką lub folią do pieczenia.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Bataty są upieczone, kiedy pokryje je chrupiąca skórka, a środek będzie po nakłuciu widelcem bardzo miękki.

Po upieczeniu dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, gałkę muszkatołową i pieprz. Całość gnieciemy tłuczkiem lub miksujemy blenderem.

Placki z cukinii z piekarnika

Alternatywą dla smażonych placków ziemniaczanych z serem feta są te zrobione w piekarniku. Dzięki temu można przyrządzić je bez dodatku tłuszczu, w wersji fit. Jak je wykonać? Przygotowane placki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku przez 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia się placków.

Placki z cukinii z dodatkiem suszonych pomidorów

Jeśli zasmakowały Wam placki z cukinii z serem feta, możecie wypróbować również wersję z suszonymi pomidorami, wystarczy je pokroić i dodać do masy przed wrzuceniem na patelnię. Smacznego!

Następny artykuł