Smakosze.pl Przepisy Chrupiąca surówka do obiadu. Dorzuć do niej 2 pyszne składniki, a będzie hitem
Canva / margouillatphotos

Chrupiąca surówka do obiadu. Dorzuć do niej 2 pyszne składniki, a będzie hitem

26 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Znamy wyśmienity przepis na obiadową surówkę. Jej podstawę stanowi chrupiąca cykoria oraz soczyste jabłko. Charakterystyczny smak liści idealnie współgra ze słodko-kwaśną, owocową nutą. Surówka znakomicie komponuje się z drobiem oraz rybami.

Jeśli obawiasz się, że cykoria w surówce będzie zbyt gorzka, możesz przed przyrządzeniem wymoczyć ją w wodzie. Nadmiar goryczki bez trudu wyciągniesz także za pomocą soli. Surówkę serwuje się z aksamitnym, musztardowo-śmietanowym sosem. Na samą myśl, aż cieknie ślinka.

Przepis na prostą i apetyczną surówkę do obiadu

Składniki:

  • 2 duże cykorie

  • 2 jabłka

  • sok z cytryny

  • garść orzechów włoskich

  • szczypiorek

Składniki na sos:

  • 1/2 łyżki musztardy

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 2/3 szklanki śmietany 18%

  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Surówka z cykorii i jabłka krok po kroku

Cykorię na surówkę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym . Liście oddziel od głąba i pokrój je w paseczki. Warzywo przełóż do salaterki .

Jabłka umyj, obierz i przekrój na pół . Usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój owoc w kostkę . Na koniec skrop go sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu .

Orzechy do surówki drobno posiekaj . Upraż je na suchej patelni. Gotowe do zdjęcia z ognia są w momencie, w którym zaczną wydzielać intensywny aromat .

Przygotuj sos do surówki . W tym celu wszystkie niezbędne składniki przełóż do miseczki . Połącz je starannie za pomocą rózgi kuchennej lub miksera .

Do salaterki z cykorią dodaj jabłka oraz orzechy . Surówkę polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj ją także posiekanym szczypiorkiem .

Doskonałą surówkę z kiszonej kapusty przygotujesz wedle tej receptury . Ten obiadowy dodatek na bazie jabłka z pewnością posmakuje całej rodzinie .

Canva / Michel VIARD
Canva / Michel VIARD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy