Smakosze.pl

canva/Dar1930

Jak mrozić karpia? Jeden szczegół jest absolutnie kluczowy, trzeba mieć świadomość

26 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karp wigilijny zagości w wielu domach. Jeśli po kolacji pozostanie Wam jeszcze spora ilość potrawy, można z powodzeniem ją zamrozić. Trzeba jednak trzymać się kilku zasad. Podpowiadamy, jak bezpiecznie mrozić rybę.

Mrożenie karpia jest świetnym sposobem na przedłużenie jego zdatności do spożycia. Przechowywanie w chłodzie pomoże zarówno w bezpiecznym spożyciu już przyrządzonych potraw z ryby, jak i w przechowaniu wcześniej kupionych porcji do wigilijnej kolacji.

Jak bezpiecznie mrozić karpia? Koniecznie bez panierki

Sposób zamrażania będzie zależał od stanu ryby. Jeśli planujemy tak przechować karpia usmażonego w panierce, koniecznie musimy pozbawić go otoczki. I tak nie przetrwa rozmrażania w nienaruszonym stanie, a może być przyczyną problemów trawiennych.

Kawałki ryby należy też zawinąć w folię aluminiową. W takiej formie można już włożyć je do zamrażalnika. Gdy się dobrze schłodzi, warto pakunki przenieść do pojemnika lub strunowego woreczka i dokładnie je opisać. Będzie zdatny do spożycia przez pół roku od daty zamrożenia.

Jak mrozić karpia surowego?

Postępowanie w przypadku ryby świeżej jest podobne do opisanego powyżej przypadku smażonego w panierce filetu. W tym przypadku także konieczne będzie osobne zamrażanie w folii aluminiowej oraz opisanie produktu.

Korzystne dla łatwego spożycia będzie również dzielenie karpia na porcje oraz doprawienie go jeszcze przed włożeniem do chłodziarki. Jedyna różnica polega zatem na braku konieczności usuwania panierki.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na wigilijnego karpia. Polecamy niezwodny patent na przysmak w sosie szarym . Być może skusi was też wersja w galarecie — jej niestety nie można zamrozić.

Wiemy, jak mrozić karpia
canva/Thitikorn Suksao

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >