Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyrazista w smaku surówka z kiszonej kapusty. Wszystko przez sekretny dodatek

Wyrazista w smaku surówka z kiszonej kapusty. Wszystko przez sekretny dodatek

Surówka z kapusty kiszonej z chili
canva/zeleno

Surówka z kapusty kiszonej z ostrzejszą nutą spodoba się wielu smakoszom. Płatki chili wsypane do kwaśnego warzywa sprawią, że dodatek nabierze charakteru. Zrobienie rarytasu nie jest trudne, a bliskim z pewnością posmakuje. Spróbujecie?

Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie klasycznej surówki z kiszonej kapusty, koniecznie wypróbujcie nasz patent. Prosty rarytas wzbogacimy o odrobinę płatków chili. Ostra przyprawa nada kompozycji charakteru i podkreśli jej smak. Surówka będzie idealnie pasowała do panierowanych rybami czy kotletów z chrupiącą otoczką.

Przepis na wyrazistą surówkę z kapusty kiszonej

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 1 średnia marchewka

  • 1 mała cebuli czerwona

  • 20 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

  • 10 ml octu jabłkowego lub winnego

  • 35 g miodu lub syropu klonowego

  • pół łyżeczki chili w płatkach

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej? Prosty patent na wyrazistą odsłonę przysmaku

Zaczynamy od odsączenia i posiekania kapusty kiszonej. Wrzucamy ja do dużej miski. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Marchewkę również pozbawiamy skórki, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Oba warzywa dodajemy do miski. W kubku lub szklance łączymy olej lub oliwę, ocet i miód.

Doprawiamy płatkami chili, odrobiną soli i pieprzem. Powstały sos mieszamy z warzywami i odstawiamy surówkę, by smaki się „przegryzły". Podajemy do obiadu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite surówki do obiadu. Szczególnie polecamy prostą kompozycję z marchewki, jabłka i pora. Być może też skusi was słodki rarytas z selera.

Surówka z kapusty kiszonej z chili jest pyszna
canva/bgsmith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: