Wyrazista w smaku surówka z kiszonej kapusty. Wszystko przez sekretny dodatek
Surówka z kapusty kiszonej z ostrzejszą nutą spodoba się wielu smakoszom. Płatki chili wsypane do kwaśnego warzywa sprawią, że dodatek nabierze charakteru. Zrobienie rarytasu nie jest trudne, a bliskim z pewnością posmakuje. Spróbujecie?
Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie klasycznej surówki z kiszonej kapusty, koniecznie wypróbujcie nasz patent. Prosty rarytas wzbogacimy o odrobinę płatków chili. Ostra przyprawa nada kompozycji charakteru i podkreśli jej smak. Surówka będzie idealnie pasowała do panierowanych rybami czy kotletów z chrupiącą otoczką.
Przepis na wyrazistą surówkę z kapusty kiszonej
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
1 średnia marchewka
1 mała cebuli czerwona
20 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
10 ml octu jabłkowego lub winnego
35 g miodu lub syropu klonowego
pół łyżeczki chili w płatkach
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej? Prosty patent na wyrazistą odsłonę przysmaku
Zaczynamy od odsączenia i posiekania kapusty kiszonej. Wrzucamy ja do dużej miski. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Marchewkę również pozbawiamy skórki, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Oba warzywa dodajemy do miski. W kubku lub szklance łączymy olej lub oliwę, ocet i miód.
Doprawiamy płatkami chili, odrobiną soli i pieprzem. Powstały sos mieszamy z warzywami i odstawiamy surówkę, by smaki się „przegryzły". Podajemy do obiadu. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite surówki do obiadu. Szczególnie polecamy prostą kompozycję z marchewki, jabłka i pora. Być może też skusi was słodki rarytas z selera.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Makłowicz piecze sernik, tak jak nasze prababki. Wkłada wyjątkowy składnik
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama