Smakosze.pl
Surówka z kapusty kiszonej z chili

canva/zeleno

Wyrazista w smaku surówka z kiszonej kapusty. Wszystko przez sekretny dodatek

14 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Surówka z kapusty kiszonej z ostrzejszą nutą spodoba się wielu smakoszom. Płatki chili wsypane do kwaśnego warzywa sprawią, że dodatek nabierze charakteru. Zrobienie rarytasu nie jest trudne, a bliskim z pewnością posmakuje. Spróbujecie?

Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie klasycznej surówki z kiszonej kapusty, koniecznie wypróbujcie nasz patent. Prosty rarytas wzbogacimy o odrobinę płatków chili. Ostra przyprawa nada kompozycji charakteru i podkreśli jej smak. Surówka będzie idealnie pasowała do panierowanych rybami czy kotletów z chrupiącą otoczką.

jaglanka anny lewandowskiej

Lewandowska ma genialny patent na świąteczne śniadanie. Smaczna i zdrowa kompozycja składników

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyrazistą surówkę z kapusty kiszonej

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 1 średnia marchewka

  • 1 mała cebuli czerwona

  • 20 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

  • 10 ml octu jabłkowego lub winnego

  • 35 g miodu lub syropu klonowego

  • pół łyżeczki chili w płatkach

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej? Prosty patent na wyrazistą odsłonę przysmaku

Zaczynamy od odsączenia i posiekania kapusty kiszonej. Wrzucamy ja do dużej miski. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Marchewkę również pozbawiamy skórki, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Oba warzywa dodajemy do miski. W kubku lub szklance łączymy olej lub oliwę, ocet i miód.

Doprawiamy płatkami chili, odrobiną soli i pieprzem. Powstały sos mieszamy z warzywami i odstawiamy surówkę, by smaki się „przegryzły". Podajemy do obiadu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite surówki do obiadu. Szczególnie polecamy prostą kompozycję z marchewki, jabłka i pora. Być może też skusi was słodki rarytas z selera.

Surówka z kapusty kiszonej z chili jest pyszna

canva/bgsmith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >