Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polędwiczka a la Wellington według Ewy Wachowicz. Efektowne danie na świąteczny stół
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.12.2022 07:49

Polędwiczka a la Wellington według Ewy Wachowicz. Efektowne danie na świąteczny stół

Wieprzowina a la Wellington według Ewy Wachowicz. Efektowne danie na świąteczny stół
canva/Darius Dzinnik, TRICOLORS/East News

Szukasz pomysłu na danie na świąteczny stół? Proponujemy polędwiczkę a la Wellington według przepisu Ewy Wachowicz. Wieprzowina zapieczona z farszem i ciastem francuskim zachwyca soczystością, smakiem i eleganckim wyglądem. Na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz, ewawachowicz.pl, znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Wachowicz podzieliła się świątecznym przepisem na wieprzowinę a la Wellington. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z jej oficjalnej strony.

Polędwica Wellington jest tradycyjnym, świątecznym daniem pochodzącym z Wielkiej Brytanii. Mięso zapieczone jest z farszem i ciastem francuskim. Wachowicz przyrządziła danie na świąteczny stół z polędwiczki wieprzowej.

Wieprzowina a la Wellington jest wyśmienitym daniem na Boże Narodzenie. Polędwiczka zapieczona z pieczarkami, boczkiem wędzonym i zawinięta w ciasto francuskie będzie totalnym hitem na Twoim stole. Wieprzowinę a la Wellington podasz na ciepło oraz jako dodatek do zimnej płyty.

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej

  • 150 g boczku wędzonego w plastrach

  • 250 g pieczarek

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • duża cebula

  • ząbek czosnku

  • pół pęczka natki pietruszki

  • łyżka smalcu

  • żółtko

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Wyśmienite danie na świąteczny stół będzie gotowe błyskawicznie. Efekt zachwyci wszystkich gości

Pieczarki umyj, oczyść i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i przesmaż na oleju. Dodaj pieczarki i smaż kilka minut. Farsz dopraw solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki, odstaw.

Polędwiczkę natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na patelni na rozgrzanym smalcu, przełóż na talerz. Na dużym kawałku folii spożywczej poukładaj plastry boczku w taki sposób, aby nachodziły na siebie.

Na boczek wyłóż farsz i polędwiczkę. Całość zawiń szczelnie i wstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzoną polędwiczkę przełóż na rozłożone ciasto francuskie i zawiń. Brzegi dokładnie ściśnij, żeby ciasto się nie rozkleiło podczas pieczenia.

Ciasto francuskie posmaruj rozmąconym żółtkiem. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Piecz około 30 minut, smacznego.

Pomysł na równie smaczne dania na Boże Narodzenie? Przygotuj bigos według przepisu Tomasza Strzelczyka. Kucharz do kapusty dodaje jeden bardzo aromatyczny składnik. Do zimnej płyty świetnie sprawdzi się pieczeń z dodatkiem wędzonych śliwek, będzie smaczniejsza od kupnych wędlin.

Wieprzowina a la Wellington
canva/alle12

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl