Smakosze.pl Przepisy Chrupiąca surówka z kalafiora. Do dań z mięsem i bez
canva/Sveta_vegguru

Chrupiąca surówka z kalafiora. Do dań z mięsem i bez

12 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Z czego zrobić letnią surówkę? Wybór jest naprawdę duży, dlatego dziś zaskoczymy was surówką z kalafiora. Jest chrupiąca i niezwykła w smaku. Doskonale pasuje do dań z mięsem i jarskich. Ciekawego smaku dodaje jej sok jabłkowy. Ten słodkawy składnik zwiększa soczystość surówki i balansuje jej smak.

Kiedy jak kiedy, ale latem nie powinniśmy mieć problemu z surówkami. Dostępność i wybór świeżych warzyw są na tyle duże, że codziennie możemy raczyć rodzinę zupełnie innym przysmakiem. Prostym, chrupiącym, a przede wszystkim zdrowym.

Wiemy jednak, że czasami najzwyczajniej brakuje pomysłu. Znowu więc serwujemy mizerię lub pomidory z cebulą. Jednak od czego jesteśmy my? Służymy Wam pomocą i dobrym pomysłem na surówkę z kalafiora. Jest nieoczywista, ale bardzo smaczna i chrupiąca. Powinniście jej spróbować.

Jak zrobić surówkę z kalafiora?

Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości kalafiora lub 1 mały

  • 2 ogórki sałatkowe

  • koperek

  • ok. 1/2 szklanki soku jabłkowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie chrupiącej surówki z kalafiora

Kalafiora oczyść z liści, opłucz, drobno posiekaj. Wsyp do miski, oprósz solą, dokładnie wymieszaj.

Ogórki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Ogórek i koperek dodaj do kalafiora, wymieszaj.

Surówkę polej sokiem jabłkowym. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Od razu podawaj.

Wskazówka:

Do surówki możesz też dodać odrobinę majonezu wymieszanego ze śmietaną. Powstanie wtedy kremowy sos.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z kapustą pekińską , a także na surówkę z pora, marchewki i chrzanu .

kalafior
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy