Letni gulasz pełen warzyw. Pomysł na pożywny obiad na 3 dni
Szukacie pomysłu na pożywny obiad na trzy dni? Zapraszamy na letni gulasz pełen warzyw. Jest pożywny, bo oczywiście zawiera też mięso, jednak warzyw w nim dostatek. Daniem tym nasycisz całą rodzinę, a przy okazji zaoszczędzisz sobie sporo pracy. Proponowany gulasz bowiem doskonale nadaje się do odgrzewania.
Lato to czas, kiedy wybitnie nie chce nam się gotować. No może nie wszystkim, ale z całą pewnością wiele osób tak ma. Jest ciepło, dzieci mają wolne i my też mamy ochotę nieco odpocząć. Jednak upał upałem, a jeść się chce. Jak więc rozwiązać ten problem?
Proponujemy gotować dania obiadowe, które nadają się do odgrzewania. Dobrze w tej roli sprawdzą się zapiekanki, a także dania jednogarnkowe. Przepis na jedno znakomite prezentujemy poniżej. Będzie to letni gulasz na trzy dni. Mięsny, ale z dużym dodatkiem warzyw. Przepyszny.
Pamiętajcie, tylko by szczególnie w ciepłe dni odpowiednio przechowywać potrawy. Inaczej zepsują się i będą do wyrzucenia. Pozostały gulasz pozostawcie więc do wystygnięcia, a potem wstawcie do lodówki. Następnego dnia całość dobrze przegrzejcie przed podaniem.
Przepis na letni gulasz na 3 dni
Składniki:
ok. 1,3 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
olej
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
4 marchewki
2 pietruszki
1 por
3 papryki
5-6 pomidorów
4 ząbki czosnku
papryka mielona słodka i ostra
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie gulaszu na 3 dni
Mięso opłucz, osusz, pokrój na nieduże kawałki. Oprósz je solą i pieprzem, obsmaż na patelni z olejem, przełóż do garnka. Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę, lekko zrumień na oleju. Dodaj do mięsa razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Mięso zalej gorącą wodą, zagotuj. Duś ok. 30 minut.
Marchewki i pietruszki obierz, por oczyść. Warzywa pokrój w grube talarki. Dodaj do mięsa, gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut.
Papryki umyj, oczyść, pokrój w dużą kostkę. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Paprykę i pomidory dodaj do duszącego się mięsa.
Dorzuć też posiekany czosnek, dopraw papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Duś, aż mięso i warzywa będą miękkie. Przed podaniem, już na talerzach gulasz posyp posiekanym koperkiem.
Wskazówka:
Gulasz możesz zagęścić mąką rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody lub ze śmietaną. Druga opcja jest smaczna, ale taki gulasz szybciej się psuje.
W naszym serwisie znajdziesz także przepis na gulasz węgierski oraz na gulasz z ciecierzycy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: