Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Letni gulasz pełen warzyw. Pomysł na pożywny obiad na 3 dni
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.08.2022 19:49

Letni gulasz pełen warzyw. Pomysł na pożywny obiad na 3 dni

gulasz
canva/nadianb

Szukacie pomysłu na pożywny obiad na trzy dni? Zapraszamy na letni gulasz pełen warzyw. Jest pożywny, bo oczywiście zawiera też mięso, jednak warzyw w nim dostatek. Daniem tym nasycisz całą rodzinę, a przy okazji zaoszczędzisz sobie sporo pracy. Proponowany gulasz bowiem doskonale nadaje się do odgrzewania.

Lato to czas, kiedy wybitnie nie chce nam się gotować. No może nie wszystkim, ale z całą pewnością wiele osób tak ma. Jest ciepło, dzieci mają wolne i my też mamy ochotę nieco odpocząć. Jednak upał upałem, a jeść się chce. Jak więc rozwiązać ten problem?

Proponujemy gotować dania obiadowe, które nadają się do odgrzewania. Dobrze w tej roli sprawdzą się zapiekanki, a także dania jednogarnkowe. Przepis na jedno znakomite prezentujemy poniżej. Będzie to letni gulasz na trzy dni. Mięsny, ale z dużym dodatkiem warzyw. Przepyszny.

Pamiętajcie, tylko by szczególnie w ciepłe dni odpowiednio przechowywać potrawy. Inaczej zepsują się i będą do wyrzucenia. Pozostały gulasz pozostawcie więc do wystygnięcia, a potem wstawcie do lodówki. Następnego dnia całość dobrze przegrzejcie przed podaniem.

Przepis na letni gulasz na 3 dni

Składniki:

  • ok. 1,3 kg łopatki wieprzowej

  • 2 cebule

  • olej

  • 2 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 por

  • 3 papryki

  • 5-6 pomidorów

  • 4 ząbki czosnku

  • papryka mielona słodka i ostra

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie gulaszu na 3 dni

Mięso opłucz, osusz, pokrój na nieduże kawałki. Oprósz je solą i pieprzem, obsmaż na patelni z olejem, przełóż do garnka. Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę, lekko zrumień na oleju. Dodaj do mięsa razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Mięso zalej gorącą wodą, zagotuj. Duś ok. 30 minut.

Marchewki i pietruszki obierz, por oczyść. Warzywa pokrój w grube talarki. Dodaj do mięsa, gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut.

Papryki umyj, oczyść, pokrój w dużą kostkę. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Paprykę i pomidory dodaj do duszącego się mięsa.

Dorzuć też posiekany czosnek, dopraw papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Duś, aż mięso i warzywa będą miękkie. Przed podaniem, już na talerzach gulasz posyp posiekanym koperkiem.

Wskazówka:

Gulasz możesz zagęścić mąką rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody lub ze śmietaną. Druga opcja jest smaczna, ale taki gulasz szybciej się psuje.

W naszym serwisie znajdziesz także przepis na gulasz węgierski oraz na gulasz z ciecierzycy.

warzywa
canva/Marco Bagnoli

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: