Smakosze.pl
gulasz

canva/nadianb

Letni gulasz pełen warzyw. Pomysł na pożywny obiad na 3 dni

12 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Szukacie pomysłu na pożywny obiad na trzy dni? Zapraszamy na letni gulasz pełen warzyw. Jest pożywny, bo oczywiście zawiera też mięso, jednak warzyw w nim dostatek. Daniem tym nasycisz całą rodzinę, a przy okazji zaoszczędzisz sobie sporo pracy. Proponowany gulasz bowiem doskonale nadaje się do odgrzewania.

Lato to czas, kiedy wybitnie nie chce nam się gotować. No może nie wszystkim, ale z całą pewnością wiele osób tak ma. Jest ciepło, dzieci mają wolne i my też mamy ochotę nieco odpocząć. Jednak upał upałem, a jeść się chce. Jak więc rozwiązać ten problem?

Kultowa sałatka grecka. Tajnym składnikiem są czarne oliwki

Kultowa sałatka grecka. Tajnym składnikiem są czarne oliwki

CZYTAJ DALEJ

Proponujemy gotować dania obiadowe, które nadają się do odgrzewania. Dobrze w tej roli sprawdzą się zapiekanki, a także dania jednogarnkowe. Przepis na jedno znakomite prezentujemy poniżej. Będzie to letni gulasz na trzy dni. Mięsny, ale z dużym dodatkiem warzyw. Przepyszny.

Pamiętajcie, tylko by szczególnie w ciepłe dni odpowiednio przechowywać potrawy. Inaczej zepsują się i będą do wyrzucenia. Pozostały gulasz pozostawcie więc do wystygnięcia, a potem wstawcie do lodówki. Następnego dnia całość dobrze przegrzejcie przed podaniem.

Przepis na letni gulasz na 3 dni

Składniki:

  • ok. 1,3 kg łopatki wieprzowej

  • 2 cebule

  • olej

  • 2 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 por

  • 3 papryki

  • 5-6 pomidorów

  • 4 ząbki czosnku

  • papryka mielona słodka i ostra

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie gulaszu na 3 dni

Mięso opłucz, osusz, pokrój na nieduże kawałki. Oprósz je solą i pieprzem, obsmaż na patelni z olejem, przełóż do garnka.

Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę, lekko zrumień na oleju. Dodaj do mięsa razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Mięso zalej gorącą wodą, zagotuj. Duś ok. 30 minut.

Marchewki i pietruszki obierz, por oczyść. Warzywa pokrój w grube talarki. Dodaj do mięsa, gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut.

Papryki umyj, oczyść, pokrój w dużą kostkę. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Paprykę i pomidory dodaj do duszącego się mięsa.

Dorzuć też posiekany czosnek, dopraw papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Duś, aż mięso i warzywa będą miękkie. Przed podaniem, już na talerzach gulasz posyp posiekanym koperkiem.

Wskazówka:

Gulasz możesz zagęścić mąką rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody lub ze śmietaną. Druga opcja jest smaczna, ale taki gulasz szybciej się psuje.

W naszym serwisie znajdziesz także przepis na gulasz węgierski oraz na gulasz z ciecierzycy.

warzywa

canva/Marco Bagnoli


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >