Wyrazista surówka z pora, marchewki i chrzanu. Zniknie z talerzy jako pierwsza
Surówka z pora skusi niejednego smakosza. Łącząc zielone warzywo z korzeniem chrzanu, uzyskamy pełną charakteru kompozycję, która będzie pasowała do wielu dań głównych. Koniecznie spróbujcie — jej smak was zachwyci.
Nie wiecie, co podać do mięsa? Wybierzcie surówkę z pora z dodatkiem chrzanu. Zaskakująco pyszny duet smakowy uzupełnijcie o dodatek słodkich marchewek i jabłka, a uzyskacie wyrazisty i zbalansowany dodatek obiadowy.
Przepis na znakomitą surówkę z pora
Por jest zdrowym warzywem, które warto podać na obiad. Bardzo dobrze komponuje się z wieloma innymi roślinnymi składnikami. Tym razem połączymy go z marchewką, jabłkiem i chrzanem, potęgując jeszcze przyjemny pikantny charakter surówki.
Składniki:
1 większy por
3 średnie marchewki
1 niezbyt duże słodkie jabłko
5-10 cm kawałek świeżego korzenia chrzanu lub 30 g chrzanu ze słoiczka
3 łyżki majonezu np. wegańskiego
2 łyżki jogurtu greckiego lub sojowego odpowiednika
2 -3 łyżeczki soku z cytryny
cukier (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować smaczną surówkę z pora? Mamy prosty przepis
Pora dokładnie płuczemy, kroimy go w plasterki. Zielony fragment zachowujemy do przygotowania bulionu. Warzywo przenosimy do dużej miski. Jabłko oraz marchewkę myjemy, obieramy je i ścieramy na tarce o większych oczkach.
Dodajemy do pora, a następnie przystępujemy do obierania i ścierania chrzanu. Warto zrobić to sprawnie, możliwie szybko łącząc korzeń z sokiem z cytryny. Dzięki temu zachowa swój piękny, kremowy kolor.
Wrzucamy go do surówki z pora i łączymy surowe składniki z majonezem oraz jogurtem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Możemy posłodzić, jeśli uznamy, że rarytas jest zbyt kwaśny. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyborne surówki. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić specjał z kiszonej kapusty. Będzie idealny do ryby. Ten natomiast zawiera wskazówki pomocne w przygotowaniu słodkiej kompozycji z selera korzeniowego i rodzynek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: