Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyrazista surówka z pora, marchewki i chrzanu. Zniknie z talerzy jako pierwsza

Wyrazista surówka z pora, marchewki i chrzanu. Zniknie z talerzy jako pierwsza

Surówka z pora, marchewki i chrzanu jest znakomita
canva/Socha

Surówka z pora skusi niejednego smakosza. Łącząc zielone warzywo z korzeniem chrzanu, uzyskamy pełną charakteru kompozycję, która będzie pasowała do wielu dań głównych. Koniecznie spróbujcie — jej smak was zachwyci.

Nie wiecie, co podać do mięsa? Wybierzcie surówkę z pora z dodatkiem chrzanu. Zaskakująco pyszny duet smakowy uzupełnijcie o dodatek słodkich marchewek i jabłka, a uzyskacie wyrazisty i zbalansowany dodatek obiadowy.

Przepis na znakomitą surówkę z pora

Por jest zdrowym warzywem, które warto podać na obiad. Bardzo dobrze komponuje się z wieloma innymi roślinnymi składnikami. Tym razem połączymy go z marchewką, jabłkiem i chrzanem, potęgując jeszcze przyjemny pikantny charakter surówki.

Składniki:

  • 1 większy por

  • 3 średnie marchewki

  • 1 niezbyt duże słodkie jabłko

  • 5-10 cm kawałek świeżego korzenia chrzanu lub 30 g chrzanu ze słoiczka

  • 3 łyżki majonezu np. wegańskiego

  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub sojowego odpowiednika

  • 2 -3 łyżeczki soku z cytryny

  • cukier (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować smaczną surówkę z pora? Mamy prosty przepis

Pora dokładnie płuczemy, kroimy go w plasterki. Zielony fragment zachowujemy do przygotowania bulionu. Warzywo przenosimy do dużej miski. Jabłko oraz marchewkę myjemy, obieramy je i ścieramy na tarce o większych oczkach.

Dodajemy do pora, a następnie przystępujemy do obierania i ścierania chrzanu. Warto zrobić to sprawnie, możliwie szybko łącząc korzeń z sokiem z cytryny. Dzięki temu zachowa swój piękny, kremowy kolor.

Wrzucamy go do surówki z pora i łączymy surowe składniki z majonezem oraz jogurtem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Możemy posłodzić, jeśli uznamy, że rarytas jest zbyt kwaśny. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyborne surówki. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić specjał z kiszonej kapusty. Będzie idealny do ryby. Ten natomiast zawiera wskazówki pomocne w przygotowaniu słodkiej kompozycji z selera korzeniowego i rodzynek.

Surówka z pora spodoba się każdemu
canva/hanzelmann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: