Smakosze.pl
Kultowa sałatka grecka. Tajnym składnikiem są czarne oliwki

canva/barol16

Kultowa sałatka grecka. Tajnym składnikiem są czarne oliwki

12 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Sałatka grecka jest rewelacyjnym pomysłem na lunch, kolację, a także jako dodatek do potraw z grilla. Lekka, kolorowa, pełna smaku i niepowtarzalnego aromatu suszonych ziół i oliwy, posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Poznaj przepis na kultową sałatkę grecką, każdy będzie prosił o dokładkę.

Danie rodem ze słonecznej Grecji przygotujesz błyskawicznie, a zachwyci swoim smakiem absolutnie wszystkich. Świeże warzywa, czarne, aromatyczne oliwki, słony ser feta, oliwa z oliwek i suszone zioła to genialne połączenie, które pasuje do wielu potraw.

jajka

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

CZYTAJ DALEJ

Sałatkę grecką przygotowuję do dań w grilla. Karkówka w miodowo- musztardowej marynacie i szaszłyki smakują wyśmienicie podane z lekkim dodatkiem. Sałatka świetnie uzupełnia również smak baraniny, tworząc bardzo aromatyczne i smaczne danie na specjalne okazje.

Grecka sałatka będzie najlepsza, kiedy wykorzystasz do niej oryginalny ser feta. Sery, które oznaczone są, jako ser kanapkowy lub ser typu greckiego, nie są prawdziwą fetą. Grecki, oryginalny ser ma idealnie wyważony smak i przygotowany jest z mieszanki mleka krowiego i koziego.

Przepis na kultową sałatkę grecką

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g sera feta

  • 2 duże, słodkie pomidory

  • duży ogórek zielony

  • papryka czerwona

  • pół czerwonej cebuli

  • pół szklanki czarnych oliwek

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 3 łyżeczki suszonego oregano

  • łyżeczka suszonej bazylii

  • pieprz

Jak zrobić kultową sałatkę grecką?

Pomidory, ogórka i paprykę pokrój w kostkę, przełóż do miski. Pokrój również czerwoną cebulę i dodaj do reszty składników razem z oliwkami odsączonymi z wody, wymieszaj.

Oliwę wymieszaj z suszonym oregano i bazylią i wlej do sałatki, dodaj również pokrojony w kostkę grecki ser feta, oprósz pieprzem mielonym i dokładnie wymieszaj, smacznego.

Czarne oliwki w misce

Źródło zdjęcia: canva/ barol16

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Soczysta karkówka pieczona na kiszonej kapuście. Sycący zestaw na zimowy dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyrzuć z sałatki jarzynowej ten składnik. Przestanie być "kaloryczną bombą", a będzie tak samo pyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o schabowych. Teraz największym hitem są kotlety gyros

Czytaj więcej >
pietruszka

Przepisy

Zalej nią pokrojony korzeń pietruszki i zagotuj. Domowa mikstura ma potężne działanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Lewandowska miesza aż 4 mąki i robi ciasto na pierogi. Wychodzą lżejsze i smaczniejsze niż inne

Czytaj więcej >
Faworki wyjdą idealnie

Przepisy

Beata stanęła przed kamerą i zdradziła kluczową zasadę 1:100. Z nią faworki wychodzą boskie

Czytaj więcej >