Trzymasz jajka na kuchennym blacie? Taki błąd może Cię sporo kosztować. Jajka mogą się bowiem zepsuć, a ty nabawić problemów żołądkowych. Sprawdź, gdzie latem należy przechowywać jajka, a także jak rozpoznać, że są nieświeże. Oto kilka przydatnych wskazówek,
Jajka w wielu domach są niezwykle ważnym produktem. Zwykle zjadamy je na śniadanie, nie obędą się też bez nich naleśniki i wiele ciast. Są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Oczywiście pod warunkiem, że są świeże.
Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje
CZYTAJ DALEJRaczej rzadko się zdarza, żebyśmy kupili nieświeże jajka. Jednak możemy im poważnie zaszkodzić, nieodpowiednio je przechowując. Dlatego dziś powiemy wam, gdzie należy przechowywać jajka i po czym można rozpoznać, że jajko nie jest już świeże.
Gdzie najlepiej przechowywać jajka?
Wiele osób sugerując się faktem, że w sklepach jajka nie są trzymane w warunkach chłodniczych, tylko na zwykłych półkach, po zakupie pozostawia je na kuchennym blacie. A to duży błąd, bo jednak w sklepach jest utrzymywana stała temperatura, czego nie można powiedzieć o naszej kuchni. Zwłaszcza latem, gdy temperaturę w niej potrafi podnieść padające przez okno słońce.
Pamiętajcie więc, że jajka należy przechowywać w warunkach chłodniczych. Nie służy im już nawet temperatura pokojowa. W niej bowiem przyspiesza się proces starzenia się jajek i pogarszają się ich walory. W lodówce jajka można zaś trzymać nawet 4 tygodnie.
Gdy zaś macie w domu suche, ciemne i chłodne miejsce o temperaturze do 12 st. C, również możecie w nim trzymać jajka. Jednak czas ich przechowywania nie powinien być dłuższy niż 2 tygodnie.
Po czym poznać nieświeże jajka?
Z całą pewnością nie będziecie mieć problemu z rozpoznaniem zepsutego jajka. Cuchnie już nawet przed rozbiciem. Po rozbiciu skorupki wylewa się zaś z niego wodniste, ciemne białko i całość ma nieprzyjemną woń.
Po czym jednak poznać, że jajko nie jest już pierwszej świeżości? Najłatwiej zaobserwować to po jego wybiciu. Wtedy bowiem można zauważyć, że białko jest rzadkawe, a nie zwięzłe i galaretowate. Żółtko zaś nie koniecznie utrzymuje się w centrum białka. Co więcej, potrafi się rozlać i często ma przebarwienia.
Z naszego serwisu dowiesz się też, czym zastąpić jajka w wypiekach, a także, jak długo można przechowywać jajka ugotowane na twardo.
canva/Leung Cho Pan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: