Smakosze.pl
jajka

canva/oleghz

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

12 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Trzymasz jajka na kuchennym blacie? Taki błąd może Cię sporo kosztować. Jajka mogą się bowiem zepsuć, a ty nabawić problemów żołądkowych. Sprawdź, gdzie latem należy przechowywać jajka, a także jak rozpoznać, że są nieświeże. Oto kilka przydatnych wskazówek,

Jajka w wielu domach są niezwykle ważnym produktem. Zwykle zjadamy je na śniadanie, nie obędą się też bez nich naleśniki i wiele ciast. Są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Oczywiście pod warunkiem, że są świeże.

Tomasz Strzelczyk, rosół

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

CZYTAJ DALEJ

Raczej rzadko się zdarza, żebyśmy kupili nieświeże jajka. Jednak możemy im poważnie zaszkodzić, nieodpowiednio je przechowując. Dlatego dziś powiemy wam, gdzie należy przechowywać jajka i po czym można rozpoznać, że jajko nie jest już świeże.

Gdzie najlepiej przechowywać jajka?

Wiele osób sugerując się faktem, że w sklepach jajka nie są trzymane w warunkach chłodniczych, tylko na zwykłych półkach, po zakupie pozostawia je na kuchennym blacie. A to duży błąd, bo jednak w sklepach jest utrzymywana stała temperatura, czego nie można powiedzieć o naszej kuchni. Zwłaszcza latem, gdy temperaturę w niej potrafi podnieść padające przez okno słońce.

Pamiętajcie więc, że jajka należy przechowywać w warunkach chłodniczych. Nie służy im już nawet temperatura pokojowa. W niej bowiem przyspiesza się proces starzenia się jajek i pogarszają się ich walory. W lodówce jajka można zaś trzymać nawet 4 tygodnie.

Gdy zaś macie w domu suche, ciemne i chłodne miejsce o temperaturze do 12 st. C, również możecie w nim trzymać jajka. Jednak czas ich przechowywania nie powinien być dłuższy niż 2 tygodnie.

Po czym poznać nieświeże jajka?

Z całą pewnością nie będziecie mieć problemu z rozpoznaniem zepsutego jajka. Cuchnie już nawet przed rozbiciem. Po rozbiciu skorupki wylewa się zaś z niego wodniste, ciemne białko i całość ma nieprzyjemną woń.

Po czym jednak poznać, że jajko nie jest już pierwszej świeżości? Najłatwiej zaobserwować to po jego wybiciu. Wtedy bowiem można zauważyć, że białko jest rzadkawe, a nie zwięzłe i galaretowate. Żółtko zaś nie koniecznie utrzymuje się w centrum białka. Co więcej, potrafi się rozlać i często ma przebarwienia.

Z naszego serwisu dowiesz się też, czym zastąpić jajka w wypiekach, a także, jak długo można przechowywać jajka ugotowane na twardo.

jajko

canva/Leung Cho Pan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >

Porady

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze zawsze dosypują do wrzątku 1 składnik

Czytaj więcej >