Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu
Surówki są pysznym i pełnym smaku dodatkiem do mięs. Przyrządzony na bazie kapusty pekińskiej rarytas z sosem jogurtowo-majonezowym zaskoczy was lekkością i przyjemnie odświeżającym smakiem, którego nabierze za sprawą dodanego do sosu soku z cytryny. Warzywa będą delikatnie chrupiące i wyraziste — po prostu pyszne.
Surówka z kapusty pekińskiej jest kolejnym — po smakowitym specjale wprost z chińskiej restauracji i orzeźwiającej kompozycji z kapusty i ogórka — wyśmienitym dodatkiem obiadowym. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie pieczonych mięs i kotletów. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na wyborną surówkę z kapusty pekińskiej
Składniki na surówkę:
1 nieduża kapusta pekińska
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
1 średnia marchewka
1 świeży ogórek
Składniki na sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie surówki:
Kapustę pekińską szatkujemy. Płuczemy ją na sicie, a następnie przekładamy do miski. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach wprost do miski z kapustą.
Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Ogórka i paprykę również myjemy. Warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski i mieszamy wszystkie składniki. Polewamy sosem. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Przygotowanie sosu:
W osobnym naczyniu łączymy majonez, jogurt, sok z cytryny oraz czosnek i czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, a następnie doprawiamy sos solą i pieprzem. Polewamy nim surówkę i dokładnie łączymy, delikatnie ugniatając warzywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ogrodnikwpodróży