Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską
canva/Mariha-kitchen

Surówki są pysznym i pełnym smaku dodatkiem do mięs. Przyrządzony na bazie kapusty pekińskiej rarytas z sosem jogurtowo-majonezowym zaskoczy was lekkością i przyjemnie odświeżającym smakiem, którego nabierze za sprawą dodanego do sosu soku z cytryny. Warzywa będą delikatnie chrupiące i wyraziste — po prostu pyszne.

Surówka z kapusty pekińskiej jest kolejnym — po smakowitym specjale wprost z chińskiej restauracji i orzeźwiającej kompozycji z kapusty i ogórkawyśmienitym dodatkiem obiadowym. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie pieczonych mięs i kotletów. Koniecznie spróbujcie.

Przepis na wyborną surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki na surówkę:

  • 1 nieduża kapusta pekińska

  • 1 czerwona papryka

  • 1 mała puszka kukurydzy

  • 1 średnia marchewka

  • 1 świeży ogórek

Składniki na sos:

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku niedźwiedziego

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie surówki:

Kapustę pekińską szatkujemy. Płuczemy ją na sicie, a następnie przekładamy do miski. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach wprost do miski z kapustą.

Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Ogórka i paprykę również myjemy. Warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski i mieszamy wszystkie składniki. Polewamy sosem. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Przygotowanie sosu:

W osobnym naczyniu łączymy majonez, jogurt, sok z cytryny oraz czosnek i czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, a następnie doprawiamy sos solą i pieprzem. Polewamy nim surówkę i dokładnie łączymy, delikatnie ugniatając warzywa.

Surówkę z kapusty pekińskiej warto wzbogacić o kukurydzę
Źródło zdjęcia: canva/Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ogrodnikwpodróży