Smakosze.pl
Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

canva/Mariha-kitchen

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

10 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Surówki są pysznym i pełnym smaku dodatkiem do mięs. Przyrządzony na bazie kapusty pekińskiej rarytas z sosem jogurtowo-majonezowym zaskoczy was lekkością i przyjemnie odświeżającym smakiem, którego nabierze za sprawą dodanego do sosu soku z cytryny. Warzywa będą delikatnie chrupiące i wyraziste — po prostu pyszne.

Surówka z kapusty pekińskiej jest kolejnym — po smakowitym specjale wprost z chińskiej restauracji i orzeźwiającej kompozycji z kapusty i ogórkawyśmienitym dodatkiem obiadowym. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie pieczonych mięs i kotletów. Koniecznie spróbujcie.

Leczo - wakacyjny klasyk

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborną surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki na surówkę:

  • 1 nieduża kapusta pekińska

  • 1 czerwona papryka

  • 1 mała puszka kukurydzy

  • 1 średnia marchewka

  • 1 świeży ogórek

Składniki na sos:

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku niedźwiedziego

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie surówki:

Kapustę pekińską szatkujemy. Płuczemy ją na sicie, a następnie przekładamy do miski. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach wprost do miski z kapustą.

Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Ogórka i paprykę również myjemy. Warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski i mieszamy wszystkie składniki. Polewamy sosem. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Przygotowanie sosu:

W osobnym naczyniu łączymy majonez, jogurt, sok z cytryny oraz czosnek i czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, a następnie doprawiamy sos solą i pieprzem. Polewamy nim surówkę i dokładnie łączymy, delikatnie ugniatając warzywa.

Surówkę z kapusty pekińskiej warto wzbogacić o kukurydzę

Źródło zdjęcia: canva/Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ogrodnikwpodróży

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie

Czytaj więcej >