Smakosze.pl Przepisy Chrupiące i słodziutkie gofry zrobisz w 5 minut. Wszystko za sprawą najprostszego przepisu
canva/baibaz

Chrupiące i słodziutkie gofry zrobisz w 5 minut. Wszystko za sprawą najprostszego przepisu

25 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Domowe gofry to rewelacyjny deser w letnie, upalne popołudnia. Gofry będą gotowe po 5 minutach pieczenia w gofrownicy, a samo przygotowanie również zajmuje bardzo mało czasu. Domowe gofry nie mają sobie równych.

Lato to czas wypoczynku, wakacji i wielu wyśmienitych deserów. Jednym z nich są właśnie gofry, które w sezonie wakacyjnym uwielbiamy szczególnie. Gofry możemy zrobić również samodzielnie w domu i będą smakować jeszcze lepiej niż z cukierni, czy kawiarni.

Domowe gofry podamy z wieloma dodatkami. Możemy oprószyć je cukrem pudrem, polać sosem, podać z owocami, konfiturą, lodami, migdałami, czekoladą. Każda wersja smakuje wyśmienicie, wszyscy będą prosić o dokładkę. Gofry to idealny deser i dla dużych, i dla małych.

Aby ciasto było idealnie puszyste i delikatne, na początku wymieszajmy wszystkie suche składniki, następnie dodajmy mokre składniki. Tak przygotowane ciasto będzie najsmaczniejsze . Do ciasta dodajmy również cukier wanilinowy, który doda gofrom ciekawą nutę i sprawi, że będą słodziutkie.

Domowe gofry wyjdą za każdym razem. Zrobisz je w 5 minut

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 300 ml mleka

  • 20 g cukru wanilinowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 3 łyżki oleju roślinnego

Jak zrobić chrupiące i słodkie gofry?

Do miski wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj mleko, jajka, olej i mieszaj rózgą kuchenną do powstania ciasta o jednolitej konsystencji.

Ciasto wlewaj na rozgrzaną gofrownicę, piecz około 5 minut, na złoty kolor. Domowe gofry podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Przygotuj również również wyśmienite racuchy z borówkami oraz domowe jagodzianki z kruszonką , wszyscy zjedzą je ze smakiem.

Gofry z cukrem pudrem
canva/Pezibear z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: viagusto

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy