Chrupiące i słodziutkie gofry zrobisz w 5 minut. Wszystko za sprawą najprostszego przepisu
Domowe gofry to rewelacyjny deser w letnie, upalne popołudnia. Gofry będą gotowe po 5 minutach pieczenia w gofrownicy, a samo przygotowanie również zajmuje bardzo mało czasu. Domowe gofry nie mają sobie równych.
Lato to czas wypoczynku, wakacji i wielu wyśmienitych deserów. Jednym z nich są właśnie gofry, które w sezonie wakacyjnym uwielbiamy szczególnie. Gofry możemy zrobić również samodzielnie w domu i będą smakować jeszcze lepiej niż z cukierni, czy kawiarni.
Domowe gofry podamy z wieloma dodatkami. Możemy oprószyć je cukrem pudrem, polać sosem, podać z owocami, konfiturą, lodami, migdałami, czekoladą. Każda wersja smakuje wyśmienicie, wszyscy będą prosić o dokładkę. Gofry to idealny deser i dla dużych, i dla małych.
Aby ciasto było idealnie puszyste i delikatne, na początku wymieszajmy wszystkie suche składniki, następnie dodajmy mokre składniki. Tak przygotowane ciasto będzie najsmaczniejsze . Do ciasta dodajmy również cukier wanilinowy, który doda gofrom ciekawą nutę i sprawi, że będą słodziutkie.
Domowe gofry wyjdą za każdym razem. Zrobisz je w 5 minut
Składniki na ciasto:
-
200 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
300 ml mleka
-
20 g cukru wanilinowego
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
3 łyżki oleju roślinnego
Jak zrobić chrupiące i słodkie gofry?
Do miski wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj mleko, jajka, olej i mieszaj rózgą kuchenną do powstania ciasta o jednolitej konsystencji.
Ciasto wlewaj na rozgrzaną gofrownicę, piecz około 5 minut, na złoty kolor. Domowe gofry podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Przygotuj również również wyśmienite racuchy z borówkami oraz domowe jagodzianki z kruszonką , wszyscy zjedzą je ze smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze kucharki mają sposoby na idealne ciasto drożdżowe. Ich sekret tkwi w 2 sztuczkach
-
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Większość smakoszy nie ma pojęcia
-
Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku
Źródło: viagusto