Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę
Racuchy z borówkami są letnim smakołykiem, który idealnie sprawdzi się jako słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Puszysta i delikatna masa o przyjemnym waniliowym aromacie po usmażeniu jest rewelacyjna. Koniecznie spróbujcie — nie tylko dzieci będą zachwycone.
Lekkie niczym chmurka racuchy z borówkami skuszą niejednego amatora słodkich przysmaków. Proste w przygotowaniu i niezwykle delikatne placki zachwycają przyjemnym waniliowym zapachem. Mało kto oprze się tak smacznej kombinacji.
Przepis na smakowite racuchy z borówkami
Składniki:
4 jaja „zerówki”
400 g serka homogenizowanego bez cukru lub jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
60 g cukru lub 30 g cukru zwykłego i 30 g cukru wanilinowego
4 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g borówek amerykańskich lub jagód
esencja waniliowa (opcjonalnie)
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować słodkie racuchy z borówkami? Nie ma nic prostszego
Borówki myjemy i starannie osuszamy. Do miski przekładamy serek homogenizowany. Wbijamy jaja i mieszamy składniki ze sobą. Do masy wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier.
Dodajemy też esencję waniliową, jeśli jej używamy. Korzystając z tego produktu, należy wsypać zwykły cukier, by smak dodatku nie dominował. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej dość gęstej masy.
Zawartość miski łączmy z borówkami i rozprowadzamy je w całej objętości. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Racuchy z borówkami formujemy przy pomocy łyżki i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gdy się zrumienią, podajemy. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite racuchy. W tym artykule zdradzamy jak zrobić je z dodatkiem mąki gryczanej. Ten natomiast zawiera prosty patent na letnią wersję z brzoskwiniami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy można zrobić naleśniki bez mleka? Nie ma prostszego przepisu, wychodzą idealnie za każdym razem
Najprostszy sposób na grzybki w occie. Są tak dobre, że nikt nie zdoła opanować cieknącej ślinki