Chrupiące placki ziemniaczane z płatkami owsianymi. Bez jajek i mąki
Placki ziemniaczane wymagają wyjątkowo niewiele składników, aby usmażyć pyszne i sycące danie. Tak naprawdę wcale nie potrzeba do nich ani mąki, ani jajek - skrobia w ziemniakach doskonale radzi sobie z wiązaniem całego ciasta. Aby ją wspomóc, można dodać odrobinę płatków owsianych, które można znaleźć w każdym domu.
Placki ziemniaczane najczęściej są wybierane wtedy, kiedy nie ma się zbyt wiele czasu na gotowanie. Zrobienie ciasta i usmażenie go na patelni zajmuje zaskakująco mało czasu, a niska cena i łatwa dostępność wszystkich składników są kolejnymi atutami.
Czasem zdarza się, że w kuchni nie mamy zbyt wiele dostępnych produktów. Jeśli chcesz przygotować obiad, a przy okazji nie musieć wybierać się do sklepu, spróbuj poniższych placków ziemniaczanych. Bez mąki i jajek możesz cieszyć się smacznymi plackami, które chrupkością nie odbiegają od tradycyjnych.
Placki ziemniaczane bez mąki i jajka
Składniki:
-
pół kg ziemniaków
-
2 łyżki płatków owsianych
-
olej
-
sól
-
pieprz
Na początku dokładnie obierz wszystkie ziemniaki i usuń z nich ciemne i zielone plamy. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach wprost do miski. Po starciu wyciśnij z warzywa nadmiar wody - w innym wypadku ciasto będzie za rzadkie.
Do blendera z dzbankiem wsyp płatki owsiane i rozdrobnij je na drobny pył. Wsyp pył do ziemniaków, dopraw je solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj jeszcze trochę płatków owsianych.
Na patelni rozgrzej mocno olej i wykładaj na niego porcje ciasta za pomocą łyżki. Gdy jedna strona placków będzie już złotobrązowa, przewróć je na drugą. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domowy chleb bez wyrabiania. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową chałkę.
Źródło: canva/vm2002
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy.pl Zapraszamy na nasz Instagram