Smakosze.pl Przepisy Chrupiące placki ziemniaczane z płatkami owsianymi. Bez jajek i mąki
canva/PeteerS, Getty Images

Chrupiące placki ziemniaczane z płatkami owsianymi. Bez jajek i mąki

9 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane wymagają wyjątkowo niewiele składników, aby usmażyć pyszne i sycące danie. Tak naprawdę wcale nie potrzeba do nich ani mąki, ani jajek - skrobia w ziemniakach doskonale radzi sobie z wiązaniem całego ciasta. Aby ją wspomóc, można dodać odrobinę płatków owsianych, które można znaleźć w każdym domu.

Placki ziemniaczane najczęściej są wybierane wtedy, kiedy nie ma się zbyt wiele czasu na gotowanie. Zrobienie ciasta i usmażenie go na patelni zajmuje zaskakująco mało czasu, a niska cena i łatwa dostępność wszystkich składników są kolejnymi atutami.

Czasem zdarza się, że w kuchni nie mamy zbyt wiele dostępnych produktów. Jeśli chcesz przygotować obiad, a przy okazji nie musieć wybierać się do sklepu, spróbuj poniższych placków ziemniaczanych. Bez mąki i jajek możesz cieszyć się smacznymi plackami, które chrupkością nie odbiegają od tradycyjnych.

Placki ziemniaczane bez mąki i jajka

Składniki:

  • pół kg ziemniaków

  • 2 łyżki płatków owsianych

  • olej

  • sól

  • pieprz

Na początku dokładnie obierz wszystkie ziemniaki i usuń z nich ciemne i zielone plamy. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach wprost do miski. Po starciu wyciśnij z warzywa nadmiar wody - w innym wypadku ciasto będzie za rzadkie.

Do blendera z dzbankiem wsyp płatki owsiane i rozdrobnij je na drobny pył. Wsyp pył do ziemniaków, dopraw je solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj jeszcze trochę płatków owsianych.

Na patelni rozgrzej mocno olej i wykładaj na niego porcje ciasta za pomocą łyżki. Gdy jedna strona placków będzie już złotobrązowa, przewróć je na drugą. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domowy chleb bez wyrabiania. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową chałkę.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva/vm2002

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy